Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Pierderi prin radiatii parazite

 

Nu este vorba de pierderi in antene, ci de ce le provocate de radiatia liniilor de alimentare, care, fiind asezate in apropierea diferitelor obstacole sau corpuri mai mult sau mai putin bune conducatoare de electricitate, toata energia radiata este pierduta- in general utilizam linii de alimentare cu doua conductoare paralele (panglica) sau concentrice (cablu coaxial).

Liniile concentrice, respectiv cablurile coaxiale, nu radiaza aproape deloc, deoarece camasa metalica exterioara fiind legata la masa serveste drept blindaj pentru conductorul central.

În liniile cu conductoare paralele (panglica) situatia este diferita. Atita timp cit curentii care circula in cele doua conductoare sint egali si in opozitie de faza, nu vom avea radiatii ale liniei. Daca insa curentii nu sint exact in opozitie in punctele vecine ale celor doua conductoare, linia de alimentare radiaza. Asemenea situatii pot fi provocate de o disimetrie intre cele doua conductoare, de exemplu (fig. 290), daca linia face o cotitura brusca in unghi drept, conductorul exterior se gaseste decalat fata de cel interioR si apare disimetria.

Figure 290

La liniile de alimentare panglica, trebuie evitat orice cot si ca cele doua conductoare sa aiba pozitii diferite fata de corpurile inconjuratoare. Astfel, cind linia de alimentare trece pe linga un zid, este bine sa fie asezate paralel cu zidul, astfel ca ambele conductoare sa aiba aceeasi distanta fata de zid.
La liniile de alimentare panglica de 300 Ω impedanta, distanta dintre conductoare este mentinuta constanta de materialul izolant in care sint inglobate.

În general, cu cit vom avea disimetrii mai mari la liniile de alimentare, pierderile prin radiatii parazite vor creste.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top