Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Pierderi prin defecte de izolament

 

Aceste pierderi se manifesta prin scurgeri in izolatoare, mai ales in acele puncte ale antenei unde avem maxime de tensiune, respectiv la capetele antenei. Tensiunea de radiofrecventa la extremitatile antenei depinde de puterea de alimentare. În general, vom pune cel putin trei izolatoare la fiecare capat.

în liniile de alimentare ale antenelor de tip Zeppeiin sau Levy avem pe cele doua conductoare tensiuni in opozitie de faza. De asemenea, in maximele de tensiune diferenta de potential intre cele doua conductoare este foarte importanta. Trebuie facut astfel incit nici pe fundamentala si nici pe armonice sa nu avem puncte, de sqstinere a liniei de alimentare in maximele de tensiune. În cazul cind pozitia ne obliga totusi la aceasta, trebuie alese izolatoare de foarte buna calitate.

Gind este posibil, de exemplu pe frecventele superioare lui 1v5 MHz, vom folosi ca parte radianta tub metalic rigid, prins tntr-un. izolant numai in centru, unde avem un nod de tensiuns si un maximum de curent. Extremitatile fiind in aer, .pierderile in izolatoare sint aproape total suprimate.

Este dificil sa apreciem pierderile in izolatoare, deoarece ele variaza cu numarul si natura izolatoarelor folosite, ca si functie de modul cum acestea reactioneaza la umiditatea din aer.

Desigur, in cazul cind pe izolatoare se depune praf de carbune sau pulbere metalica, pierderile cresc considerabil. De aceea, este preferabila folosirea izolatoarelor cu suprafata lucioasa, care retin mai putin pulberile si sint mai usor spalate de ploi.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top