Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Schema de cuplaj cu linii de alimentare acordate

 

Liniile de alimentare acordate fiind simetrice fata de pamint, stabilirea legaturii lor cu etajele* de iesire simetrice la radioemi- tatoare se face relativ simplu, ca in fig. 276 a, iar cu etajele de iesire obisnuite asimetrice, ca in fig. 276 b. in acest din urma caz alimentarea de inalta tensiune se face la mijlocul bobinei circuitului de iesire, care este pus la pamint din punct de vedere al radio-frecventei prin condensator, devenind astfel punct „rece”, iar cele doua capete ale bobinei, capete „calde”, cu tensiunea maxima de radiofrecventa. Prin aceasta schema circuitul de iesire devine simetric, dar este necesara izolarea rotorului la condensatorul variabil sau inlocuirea condensatorului variabil simplu printr-unu dublu, rotoarele fiind puse la pamint, iar statoarele la capetele bobinajului.

Figure 276

Bobina de cuplaj L1 se realizeaza deasupra bobinei L si trebuie sa fie prevazuta cu posibilitatea deplasarii ei de-a lungul bobinei L, pentru obtinerea cuplajului optim.

Cind aceasta nu se poate realiza in practica, se aplica schemele din figurile 277 a si b, prima pentru etaje simetrice, a doua pentru cele nesimetrice, la care intre circuitul de cuplare si acord al liniei de alimentare si circuitul de iesire al radioemitatorului se introduce o linie de legatura ce consta din doua conductoare izolate rasucite, ce au la capete doua bobine de cuplaj cu 2—5 spire, si care se cupleaza, una cu iesirea radioemitatorului, iar cealalta cu dispozitivul de cuplare al liniei de alimentare.

Figure 277

In acest caz dispozitivul de cuplare al antenei se instaleaza in interiorul incaperii si se cupleaza cu iesirea radioemitatorului prin linia de legatura care nu are o lungime critica. Acordul schemelor prezentate se face astfel:

Circuitul oscilant al etajului de iesire se acordeaza in rezonanta cu sarcina deconectata, aceasjta acordare nemodificindu-se in cursul reglajelor urmatoare.

La alimentarea in tensiune, condensatoarele C1 si C3 se stabilesc la capacitate maxima. Se schimba apoi capacitatea C2 pina cind cele doua aparate de masura a curentului in antena indica maximum.

Intrucit la alimentarea in tensiune curentul poate fi neinsemnat, aprecierea se poate face cu ajutorul unor becuri cu neon montate in apropierea condensatoarelor C1 si C3. Cuplajul intre bobinele L1 si L si capacitatea condensatorului C2 se modifica pina cind ambele indicatoare de curent vor indica valori egale.

La alimentarea in curent, condensatorul C2 se stabileste la inceput la capacitatea minima. Apoi, prin schimbarea cuplajului dintre bobine si a capacitatilor la condensatoarele variabile C1 si C3 se urmareste obtinerea curentilor maximali egali pe ambele conductoare ale liniei de alimentare.

Dupa reglajul optim efectuat ca mai sus se reacordeaza usor circuitul de iesire al radioemitatorului, pentru a se obtine o crestere a curentului in linia de alimentare.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top