Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antene pentru statii mobile

 

Printre modurile de lucru, unul care devine din ce in ce mai frecvent este lucrul in „mobil”, avind statia de radio-emisie-receptie instalata la bordul unei masini sau uneori chiar pe o motocicleta.

In afara de problemele legate de adaptarea statiei de radio-emisie-receptie pentru acest mod de lucru, o problema dificila este cea a antenei. Desigur, in aceasta situatie nu se poate pune problema traficului in benzile decametrice (3,5—28 MHz) folosind antenele in lungime de unda sau in semiunda, ale caror dimensiuni depasesc cu mult lungimea vehiculului.

Practic, antena care poate fi utilizata se prezinta ca in fig. 264, folosind ca priza de pamint caroseria metalica a masinii. Ca dimensiune fizica, antena este formata dintr-un baston metalic de circa 2,50 m, care permite lucrul in λ/4 in banda de 28 MHz. O inductanta special dimensionata si dispusa electric in partea centrala a bastonului metalic permite lucrul si in celelalte benzi de radioamatori. Amplasarea centrala este avantajoasa daca tinem seama de repartitia curentului si tensiunii de-a lungul bastonului metalic. Amplasarea iductantei de baza acolo unde curentul are intensitate maxima duce la pierderi suplimentare si la o crestere importanta a capacitatii parazite formata cu caroseria.

Ideal ar fi sa dispunem de o importanta capacitate fata de caroserie si de sol, ceea ce ar duce la reducerea valorii inductantei si respectiv, a dimensiunilor sale fizice.

Antena se monteaza pe un suport izolant ceramic, care izoleaza baza antenei de caroseria masinii.

Partea inferioara a antenei este un tub de duraluminiu cu diametrul 14 mm si lungimea 1,20 m. In virful acestui tub metalic se fixeaza inductanta centrala, care masoara 133 mm lungime si 70 mm diametru, iar in capatul superior al inductantei se fixeaza o tija de duraluminiu avind lungimea de 1,50 m. O vedere de ansamblu a antenei este prezentata in fig. 265.

Figure 264,265,266

Partea cea mai importanta este realizarea inductantei, intregul ansamblu fiind prezentat in fig. 266. Inductanta trebuie sa aiba un coeficient de calitate cit mai ridicat, pierderi cit mai reduse si soliditate mecanica suficienta pentru a rezista solicitarilor mecanice. Capetele sale sint prinse la partea inferioara de tubul metalic, iar la partea superioara de baza tijei de duraluminiu. O bareta cilindrica din material izolant (ceramica sau textolit) realizeaza legatura mecanica intre tubul metalic de la baza si tija metalica superioara.

Diametrul baretei fiind de 15 mm, iar al bobinei de 70 mm, practic aceasta din urma se realizeaza in aer. Bobina are 62 spire din conductor de 1,3 mm diametru, cu spatiu de 0,9 mm intre spire si cu prize la 4,5 spire pentru 21 MHz, 6,5 spire pentru 14 MHz, 21,5 spire pentru 7 MHz. Pentru banda de 3,6 MHz vom utiliza toata bobina, iar pentru 28 MHz se va scurtcircuita toata bobina. Un contact mobil permite scurtcircuitarea la pozitia ceruta de banda de lucru. Ansamblul se protejeaza intr-un cilindru de plexiglas.

Antena realizata astfel are impedanta de 52 Ω si poate fi alimentata printr-un cablu de aceeasi impedanta, a carui camasa metalica se conecteaza la caroseria metalica, in imediata apropiere a bazei antenei.

Desigur, in cazul lucrului numai pe unele benzi, bobina poate fi realizata numai in portiunea necesara, iar in cazul lucrului numai in banda de 28 MHz, bobina se poate elimina complet.

Dupa realizarea antenei conform datelor indicate, vom face verificarea modului de lucru in diferite benzi cu ajutorul unui grid-dip si eventualele retusuri la dimensiunile elementelor antenei si Ia bobina.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top