Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena cu 15 elemente, realizata de radioamatorul DL0SZ

 

Lucreaza pe frecventa de 435 MHz (fig. 260). Se deosebeste de antenele obisnuite prin modul de adaptare a cablului coaxial de alimentare la vibratorul antenei, respectiv adaptarea in Y modificata.

Vibratorul-radiant este confectionat dintr-o teava de cupru lunga de 325 mm, cu diametrul 6 mm. Din acelasi material se confectioneaza si reflectorul, lung de 340 mm. Directoarele au toate aceeasi lungime, 300 mm, si se confectioneaza din vergele de duraluminiu cu diametrul 4 mm. Traversa purtatoare, avind o lungime de aproape 3 m, se confectioneaza din teava de duraluminiu sau otel, cu diametrul 10 mm, in care se perforeaza orificii pentru fixarea elementelor antenei. Toate celelalte dimensiuni sint indicate in fig. 260.Figure 260Fata de frecventa de 435 MHz lungimea antenei este de 4,35λ si coeficientul de amplificare 15,2 dB. Cablul coaxial de alimentare va avea impedanta caracteristica de 52 sau 60Ω, deoarece in sistemul de adaptare este prevazut un condensator a carui capacitate poate varia de la 1 pina la 8 pF, prin aceasta realizindu-se adaptarea la cablul respectiv.

Invelisul exterior de protectie a cablului coaxial se indeparteaza pe o lungime de 15 mm de la capat si masa metalica a cablului se infasoara cu citeva spire din conductor de cupru argintat cu diametrul 1 mm, care se conecteaza la teava purtatoare a antenei. Conductorul central al cablului se racordeaza la condensator. Toate aceste racordari trebuie bine cositorite si protejate contra actiunii umezelii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top