Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena perdea cu 20 elemente

 

Este formata din 10 antene cu cite 2 elemente (vibrator sl reflector) asezate etajat la distanta λ/2 unele de altele, iar vibratoarele cuplate in faza, la impedanta mare (fig. 246).

Figure 246

Cistigul de cimp este de circa 17 dB si impedanta generala, de alimentare, 300 Ω. In fig. 246 sint indicate dimensiunile elementelor si ale liniei de cuplaj. Unghiul de radiatie ai antenei este mai larg decit la o antena Yagi obisnuita, ceea ce este avantajos in trafic, dar are o constructie mai complicata.

Toate elementele trebuie izolate in punctul lor de fixare, folosind pentru fixare tuburi din material plastic. Suportul centrai este confectionat din tub de otel de 35 mm diametru.

Toate elementele se realizeaza din bara triunghiulara sau conductor din aluminiu de 4 mm diametru. Reflectoarele sint fixate putin asimetric, astfel incit capetele lor sa nu se atinga, pastrindu-se intre ele aceeasi distanta ca intre vibratoare (7 cm).

Vibratoarele sint filetate la capetele din interior (dinspre linia de alimentare) pe distant de 10—15 mm.

Linia de alimentare este astfel asezata, incit sa pastreze paralelismul indicat si se incruciseaza in asa fel incit sa nu se atinga, in punctele de contact cu vibratoarele, conductorul sau bara din care s-a confectionat linia se aplatizeaza cu ciocanul, si in aceasta portiune se fac orificii in care se infileteaza capatul vibratorului.

Linia poate fi realizata si din conductor din cupru de 1,5—2 mm diametru, la care cositorim in dreptul vibratoarelor piulite metalice, in care acestea se infileteaza.

Alimentarea antenei in punctele A—B se face fie printr-o linie de 300 Ω, fie prin dispozitivul balun de simetrizare; are un raport de impedanta 1/4 si este prezentata in fig. 247.

Figure 247

Antena se utilizeaza cu succes in toate cazurile in care avem nevoie de un unghi mare de deschidere. Cu doua antene de acest fel, cuplate, se pot acoperi 180°, fara a misca antenele.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top