Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena “ground plane” pentru trei benzi

 

Foloseşte comutarea mecanică a antenei prin intermediul unui cablu metalic ce acţionează comutatoarele. Mecanic este însă greu de executat o asemenea construcţie, care să funcţioneze bine într-o perioadă lungă de timp în orice condiţii meteorologice (fig. 174).

Figure 174

O altă variantă a antenei „ground plane” pentru trei benzi, mai simplă din punct de vedere constructiv, este prezentată în fig. 175 şi foloseşte un comutator cu trei poziţii, instalat la baza radiantului vertical. Radiantul vertical are lungimea între 6 şi 7 m. Acordarea lui pe diferite benzi se face cu ajutorul unor circuite acordate, compuse fiecare din cîte un bobinaj înseriat cu un condensator variabil, avînd capacitatea maximă 100 pF, circuite care se pot comuta la alegere la baza radiantului vertical, asigurînd acordul şi funcţionarea antenei în benzile de 14, 21 şi 28 MHz. Pentru început se foloseşte o bobină din conductor de cupru argintat sau cositorit cu diametrul 2 mm, avînd un număr de 15 spire distanţate la 2 mm una de alta, pe o carcasă izolantă de 40 mm diametru, determinîndu-se apoi experimental mărimea bobinajului pentru fiecare bandă. Pentru fiecare din cele trei benzi de lucru se folosesc cîte patru conductoare acordate în mod corespunzător (fig. 176).

Figure 175,176

Adaptarea cu cablul coaxial de alimentare se realizează prin mişcarea prizei mobile pe bobină pînă la obţinerea celui mai scăzut coeficient de unde staţionare.

În construcţiile celor două tipuri de antenă multiband trebuie dată o deosebită atenţie comutatoarelor mecanice sau releelor de comutare, precum şi bobinelor de acordare.

La toate tipurile de antenă „ground plane” descrise, radiantul vertical este sensibil influenţat de obiectele înconjurătoare, care înrăutăţesc caracteristicile de lucru, absorbind o parte din energia radiantă, provocînd reflecţii parazite şi dezacorduri ale antenei faţă de frecvenţa de lucru.

Afară de tipurile de antene „ground plane” descrise, în ultimii ani se folosesc antenele „ground plane multiband” cu trapuri acordate, care au avantajul comutării automate de la o bandă la alta fără comutatori sau relee. Un ademenea tip de antenă „ground plane” a fost proiectat şi realizat experimental de autor şi va fi descris amănunţit în continuare.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top