Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena “ground plane” cu radiantul vertical mai mare ca λ/4

 

Prin mărirea lungimii radiantului vertical se măreşte şi rezistenţa de intrare a antenei, astfel încît, la o anumită lungime, se poate obtine o adaptare bună a antenei cu cablul coaxial folosit pentru alimentare (fig. 169). În această situaţie, radiantul nu mai este acordat pe frecvenţa de lucru, avînd dimensiunea mai mare decît cea necesară. Dacă însă la baza radiantului se conecteaza un condensator la capetele corespunzătoare, se poate obţine scurtarea electrică a radiantului şi acordarea antenei pe frecvenţa de lucru. Condensatorul C poate fi de tip obişnuit, deoarece este conectat în imediata apropiere a nodului de tensiune şi, de obicei, este variabil pentru determinarea experimentală a capacităţii optime.

Figure 169

În tabelul 14 se gasesc datele de realizare a unei asemenea antene „ground plane” pentru diferite frecvenţe şi diferite diametre ale radiantului. Condensatorul variabil şi capătul cablului coaxial de alimentare se introduc într-o cutie izolantă prinsă rigid de capătul inferior al radiantului vertical

Figure 169 (table 14)

Rotorul condensatorului variabil, de obicei conectat la şuruburile de fixare, se conectează Ia radiantul vertical, iar statorul, la conductorul central al cablului coaxial. Cămaşa metalică, a cablului coaxial se conectează la conductoarele radiale. Este bine ca această cutie izolantă să fie ermetic închisă pentru a nu permite accesul umezelii şi al apei..la condensatorul variabil şi la contactele cablului coaxial. Uneori, după determinarea capacităţii optime, condensatorul variabil este înlocuit cu unul fix de capacitatea necesară. Pentru conductoarele radiale se folosesc conductoare de cupru, cu diametrul 2 mm. Această antenă poate fi acordată cu ajutorul unui măsurător de cîmp pentru maximum de radiatie.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top