Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena pătrat

 

Descrisă în fig. 158, folosită în special în benzile de frecvenţe mari, are diagrama de radiaţie bidirectională. Pentru banda de 10 m este suficient ca stîlpul susţinător să aibă înălţimea de 9 m, baza antenei găsindu-se la 2 m de sol. Dată fiind rezistenţa mare de intrare a antenei, alimentarea se face în tensiune prin intermediul unei linii acordate sau prin orice linie de alimentare şi un dispozitiv de adaptare corespunzător. Folosind o linie de alimentare acordată, antena pătrat calculată pentru banda de 10 m poate fi folosită şi în banda de 20 m ca antenă cu polarizare verticală. Lungimea laturii pătratului este egală cu l=292,5/f(MHz).

În fig. 158 a dimensiunile sînt date pentru banda de radioamatori de 10 m. Pentru banda de 15 m (21 MHz) latura pătratului este egală cu 13,80 m.

Figure 158

Antena pătrat poate fi transformată în antena unidirectională prin adăugarea unui element pasiv, similar ca formă cu elementul radiant care joacă rolul de reflector sau director (fig. 158 b). Elementul radiant se alimentează printr-o linie acordată, reflectorul fiind aşezat la distanţă de 0,4 X de radiant. Acordarea elementului pasiv, fie ca reflector, fie ca director, se face prin modificarea elementelor L1, C1 şi C2, în mod experimental. Acordul se începe stabilind laturile elementului pasiv mai scurte decît ale radiantului. Avînd cheia K deschisă, cu ajutorul lui C1 se acordează elementul pasiv ca director, iar cu cheia K închisă, cu ajutorul lui C2 se acordează elementul pasiv ca reflector. Cheia K poate fi acţionată şi de la distanţă, printr-un releu.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top