Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena directivă W8JK

 

Este formată din două vibratoare în lungime de undă aşezate la o distanţă de λ/4—λ/8, unul paralel cu celălalt (fig. 155 a, b).

Ambele braţe ale fiecărui vibrator se excită sinfazic, iar ambele vibratoare cu un decalaj al fazelor de 180°. Ca urmare, fiecare vibrator funcţionează ca radiant şi în acelaşi timp ca reflector pentru celălalt vibrator. În fig. 156 sînt arătate direcţiile curenţilor în lungul conductoarelor antenei. Antena radiază în două direcţii perpendiculare pe axul celor două conductoare, coeficientul de cîştig fiind determinat de distanta A dintre cele două vibratoare. Astfel, la o distanţă între vibratoare de λ/8, cîştigul teoretic este de 6,2 dB, reducîndu-se pîna la 5,6 dB odată cu modificarea distanţei pînă la λ/4.

Pentru a obţine o radiaţie cît mai înclinată în plan vertical, favorabilă legăturilor la mari distanţe, înălţimea de suspendare a antenei trebuie să fie egală cu cel putin λ/2. De obicei elementele antenei se suspendă orizontal (fig. 155 a) sau, la nevoie, vertical (fig. 155 b).

Figure 155

Impedanţa de intrare a antenei în punctele XX este mare şi e bine să folosim o linie de alimentare acordată, iar pentru reducerea pierderilor se recomandă de asemenea să folosim un sistem de adaptare. Antena poate lucra cu diagrama de orientare, bună pe doua benzi. Astfel, dacă distanţa dintre vibratoare A este λ/4 pentru banda de 10 m, antena poate fi folosită şi în banda de 20 m, în acest caz distanţa dintre radianţi este egală cu λ/8, iar lungimea totală a fiecărui radiant este egală cu λ/2.

Figure 156

Cîştigul de cîmp este de 5,6 dB în banda de 10 m şi aproximativ 4 dB în banda de 20 m. Tot astfel, o antenă W8JK calculată pentru banda de 20 m, cu distanţa între radianţi λ/4, lucrează şi în banda de 40 m, iar o antena W8JK, calculată pentru banda de 40 m, lucrează bine şi în banda de 80 m. În tabelul 9 sînt indicate dimensiunile optime ale antenei W8JK, iar în fig. 157 a, construcţia liniei de alimentare încrucişată.

Figure 156 (table 9)

Antena W8JK poate fi realizată şi cu radianţii în buclă, pentru asigurarea unei benzi de lucru mai largi, dar atunci antena va lucra bine numai într-o singură bandă (fig. 157 b).

În acest caz fiecare vibrator are o lungime egală cu λ/2 şi este mai scurt ca Ia antena W8JK obişnuită. Cîştigul de cîmp la această variantă este de circa 4 dB.

Putem de asemenea realiza şi o antenă W8JK cu două etaje, rezultată din combinarea a doua antene obişnuite W8JK (fig. 157 c).

Figure 157

Diagrama de radiaţie a unei asemenea antene este tot bidirectională, lăţimea lobuIui în plan orizontal fiind de circa 60°, iar unghiul de radiaţie verticală foarte mic. Antena poate lucra în două benzi, alimentarea facîndu-se prin intermediul unei linii acordate. Distanţa între etaje este de obicei egală cu λ/2.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top