Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena Stea

 

Aceasta denumire este dată sistemului format din combinaţii de antene în „V”, foarte eficace, putînd fi folosit în toate benzile de radioamatori (fig. 141).

De la un pilon central de minimum 10 m înalţime pornesc cinci radianţi, fiecare avînd lungimea de 42,25 m, cu unghiuri de deschidere între radianţi de 72°, prinşi la celalalt capăt de alţi cinci piloni marginali. În cazul în care pilonii marginali sînt mai mici în înalţime decît cel central, radiaţia antenei se va produce într-un unghi mic faţă de orizont, fiind favorabilă legăturilor la distanţe mari. Aşa cum se poate deduce şi din schemă, se lucrează la alegere cu cîte doi radianţi alăturaţi, al căror unghi de deschidere este orientat pe direcţia dorită.
Alimentarea antenei (fig. 142) se face printr-o linie de alimentare compusa din cinci conductoare paralele, aşezate în formă de pentagon, la distanţe de 10—15 cm unul de altul. Fiecare pereche de conductoare învecinate reprezintă o linie acordată dublă pentru alimentarea a doi radianţi în „V”. Antena fiind compusă la rîndul ei din cinci antene în „V” ce pot fi conectate alternativ, şi ţinînd seama că fiecare are o diagramă de directivitate bilaterală, se obţine un sistem de antene cu zece direcţii de radiaţie.

Figure 141,142 - Antena Stea

Unghiul de deschidere a fasciculului principal în plan orizontal al fiecărei antene este de aproximativ 36°, iar întregul ansamblu acoperă orice sector în cadrul celor 360°. În comparaţie cu antenele direcţionale rotative, antena „stea” are avantajul că nu necesită tuburi sau construcţii metalice complicate şi nici reglaje complicate. lată şi cîteva variante de antene „stea” : 7 conductoare cu lungimea de 8λ/2 şi unghiuri de deschidere de 51,5° ; 8 conductoare cu lungimea de 10λ/2 şi unghiuri de deschidere de 45° ; 9 conductoare cu lunginea de 12λ/2 şi unghiuri de deschidere de 40°.

În cazul cînd nu este necesar să se acopere prin diagrama de radiaţie toate direcţiile cu cîştig maxim, se poate renunţa la unul sau mai multi radianţi. În fig. 143 este prezentată o variantă cu patru radianţi, avînd lungimea de 6λ/2 pentru banda de 21 MHz şi unghiul de deschidere 60°. Este recomandabil ca lungimea radianţilor să fie optimă pentru banda de 21 MHz. Diferenţele mici la dimensiunile liniei de alimentare şi a radianţilor pot fi compensate prin acordul circuitului simetric π ce leagă linia de alimentare de emiţător.

Figure 143 - Antena Stea


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top