Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena piramidală pentru banda de 3,5 MHz

 

Prezintă avantajul că ocupă un spatiu relativ redus şi are o construcţie compactă (fig. 133). Pentru construirea antenei este necesară o suprafaţă de 14 x 14 m şi 5 piloni de lemn, unul central, de minimum 13 m, şi patru laterali, de 3 m. Lungimea totală a firului antenei piramidale este egală cu λ. Dispunerea conductorului şi punctele de alimentare sînt indicate în fig. 134. Antena este formată din două triunghiuri isoscele cu latura λ/6 şi este alimentată astfel încît curenţii care trec prin segmenţii înclinaţi ai antenei sînt sinfazaţi (aşa cum indică şi săgeţile din figură), iar curenţii ce trec prin segmenţii orizontali, sînt antifazaţi, punctele A şi B corespunzînd cu maximele de tensiune. Ca urmare, radiaţia conductoarelor orizontale este redusă, influenţînd în mică măsură radiaţia generală a antenei. Diagrama directivităţii antenei piramidale prezintă maxime în direcţia A—B şi minime în direcţia perpendiculară pe aceasta. În practică, aceste maxime şi minime nu sînt absolute, iar diagrama de radiaţie poate fi considerată omnidirecţională, cu un oarecare cîştig pe direcţia A—B. Această diagramă şi rezistenţă de intrare a antenei piramidale sînt determinate în mare măsură de unghiul de înclinare a conductoarelor antenei, de înalţimea pilonului central şi de conductibilitatea solului. Rezistenţa de intrare a antenei este cuprinsă între 60 şi 100 Ω, ceea ce permite alimentarea ei cu un cablu coaxial de 75 Ω, de orice lungime. În fig. 135 sînt indicate dimensiunile şi detaliile pentru construirea unei antene piramidale cu frecvenţa centrală de rezonanţă 3 700 kHz.

Figure 133,134,135 - Antena piramidală pentru banda de 3,5 MHz

Deoarece antena piramidală se alimentează printr-o linie adaptată, acordarea ei se poate face numai prin modificarea dimensiunilor radiantului. Pentru aceasta, în punctele A şi B se pot face două bucle de circa 25 cm, bucle care în reglajul definitiv al antenei pot fi lăsate ca atare sau pot fi scurtcircuitate parţial sau total, în vederea realizării rezonanţei antenei în mijlocul benzii de lucru alese.
Ca o indicaţie practică, vom ţine seama de faptul că o mărire a dimensiunilor antenei cu 45 cm duce la micşorarea frecvenţei de rezonanţă a antenei cu circa 50 kHz.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top