Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Antena dipol pentru mai multe benzi Y07DZ

 

Concepută şi realizată de autor, este un dipol multiband alimentat la centru printr-o linie bifilară de 300 Ω (fig. 124). Se poate folosi şi cablu de televiziune de această impedanţă. Antena poate fi realizată în diferite variante, din care vom descrie două.

Prima, prezentată în fig. 124, permite lucrul în condiţii bune în toate cele 5 benzi de radioamatori din undele scurte. Antena are lungimea de 40, 45 m, din care 5 cm distanţa de separare la centru a celor două braţe ale dipolului, care au lungimea de 20, 20 m fiecare. Linia de alimentare care se conectează la centrul dipolului are de asemenea o lungime critică de 20, 20 m şi lucrează în unde staţionare, radiaţia celor două conductoare ale liniei compensîndu-se reciproc, ca urmare a curenţilor în sens contrar care îi străbat.

Datorită dimensiunilor alese, întregul ansamblu antenă-linie de alimentare se alimentează în tensiune pe toate cele 5 benzi. Fiind vorba de un ansamblu simetric, pentru alimentarea de la emiţător se foloseşte un circuit de simetrizare indicat în fig. 125.

Figure 125 - Antena dipol pentru mai multe benzi Y07DZ

Circuitul se compune din trei bobinaje realizate din conductor de cupru emailat cu diametrul 1,5—2 mm, pe o carcasă de 50 mm diametru. Bobinajele L1 şi L3 au cîte 6 spire adiacente şi se conectează în serie, aşa cum se vede şi în figură. Bobinajul central L2 are 7 spire adiacente din acelaşi conductor, iar distanţa dintre el şi bobinajele L1 şi L3 este de 5 mm.

Cele două bobinaje marginale înseriate se conectează în paralel cu un condensator variabil dublu de 2 x 500 pF, a cărui conexiune centrală se conectează la masă şi la linia de alimentare cu impedanţa 300 Ω.
Pentru benzile superioare de 20, 15 şi 10 m se pot folosi din cele două bobinaje înseriate L1 şi L3 porţiunile de 3 spire.

Bobinajul L2 se conectează la ieşirea filtrului π al emiţătorului. Pentru reglajul corect se foloseşte fie un măsurator de unde staţionare (reflectometru) montat între ieşirea filtrului TZ şi bobinajul L2, fie, în lipsă, două beculeţe montate în serie cu cei doi conductori ai liniei de alimentare şi care după efectuarea reglajului corect se scurtcircuitează.

Antena lucrează bine pe toate cele 5 benzi de radioamator, iar coeficientul de unde reflectate obţinut la un reglaj corect este sub 1,5 pe toate benzile, chiar şi în banda de 80 m de la 3 500 kHz pînă la 3 800 kHz.

Altă variantă a acestei antene are dimensiunile de 10,10 m pentru cele două braţe ale dipolului şi pentru linia de alimentare, fiind deci potrivită acolo unde spaţiul disponibil nu permite montarea primei variante. Ea lucrează bine în benzile de 40, 20, 15 şi 10 m şi mulţumitor în banda de 80 m. Alimentarea se face în tensiune în benzile de 40, 20, 15 şi 10 m, folosind circuitul de simetrizare descris. În banda de 80 m cuplul antenă-linie se alimentează în curent, folosind un bobinaj de cîteva spire cuplat cu etajul final al emiţătorului. În cazul cînd intre ieşirea emiţătorului şi circuitul de simetrizare este distanţă, se foloseşte pentru cuplaj un cablu coaxial de 75 Ω.

În afara faptului că antena dă rezultate bune în toate cele 5 benzi de radioamator, simetria întregului ansamblu (antenă-linie) reduce mult radiaţiile parazite ce provoacă perturbaţii TVI şi BCI.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top