Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Transformator-balun din cablu coaxial

 

În prezent, de o largă răspîndire se bucură transformatoarele „balun” din cablu coaxial sau pe miezuri de ferită.
Balunul din cablu coaxial se confecţionează din cablu similar cu cel folosit la alimentarea antenei. Ca principiu de funcţionare balunul cu cablu coaxial este asemănător cu elementul de simetrie Pawsey, cablul de alimentare al antenei fiind şuntat pe o anumită lungime cu o bucată de cablu de acelaşi tip, avînd dimensiuni critice.

Dacă porţiunea din cablul de alimentare şuntat este înfăşurată sub forma unei bobine, iar bucata de cablu alăturată se spiralizează deasupra, în sens contrar, se obţine un element de simetrizare de bandă largă.

Dăm mai jos datele unui asemenea balun, realizat de radioamatorul DL9ST, ale cărui rezultate nu sînt mai prejos de cele obţinute cu balunuri comerciale. Aşa cum se vede şi din fig. 76 a, balunul este format din două bobinaje a cîte 3 1/2 spire fiecare, avînd un diametru exterior de 15 cm.

După conectarea celor două bucăţi de cablu în partea dinspre antenă, locul de lipire se înfăşoară mai întîi cu o banda din material plastic cu autolipire şi la nevoie se etanşează contra apei. Apoi se bobinează mai întîi bobina 2, pe o ţeavă de 12 cm, şi după 3 1/2 spire se fixează cu sfoară sau cu bandă adezivă, astfel încît după tragerea de pe ţeavă să-şi păstreze forma şi să aibă diametrul exterior al bobinajului 15 cm.

Bucata de cablu lipită de bobina gata făcută se spiralizează acum în sens contrar bobinei 2 şi după 3 1/2 spire se fixează la fel ca şi cealaltă.

Bandajînd apoi ambele bobine cu bandă adezivă din material plastic, se obţine o formă compactă şi stabilă din punct de vedere mecanic. Capetele de cablu, care au fost pregătite încă înainte de efectuarea bobinajelor, se conectează conform fig. 76 b şi se izolează ermetic. Capătul dinspre cablul coaxial de alimentare se prevede cu o fişa coaxială. Se etanşează de asemenea bine legăturile dintre transformatorul balun şi antenă, pe de o parte, şi cablul de alimentare pe de altă parte.

Transformator-balun din cablu coaxial 1

Cu ajutorul acestui trafo-balun se poate efectua simetrizarea într-o bandă cuprinzînd 3—30 MHz, respectiv cuprinzînd 5 benzi de unde scurte pentru radioamatori.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top