Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Transformator-balun cu miez de ferită

 

Folosirea miezurilor de ferită cu pierderi mici face posibilă realizarea unor trafo-balunuri de mici dimensiuni, care pot fi conectate cu uşurinţă între antene şi liniile de alimentare. Aceste balunuri sînt formate din bobinaje înfăşurate pe miezuri circulare sau bare de ferită închise în cutiute de material izolant şi prevazute cu elemente de conectare la antena şi linia de alimentare. Cu toate dimensiunile reduse, prin asemenea trafo-balun se pot transmite puteri pînă la 1 kW. Miezurile inelare sînt formate din diferite tipuri de ferită, din care putem cita miezurile inelare din Ferroxcub 4C4 de tipul 2.P65 349.

Permeabilitatea miezurilor de ferită permite utilizarea transformatoarelor-balun pînă la frecvenţe de peste 30 MHz, astfef încît ele pot fi folosite în toate benzile de unde scurte rezervate radioamatorilor.

Materialul miezurilor, împreună cu numărul de spire şi cu valoarea rezistenţei de sarcină, determină lărgimea benzii de lucru. Dacă se cere funcţionarea într-o singură bandă, atunci numărul de spire este necritic, dar pentru funcţionarea în gama 3—30 MHz numărul de spire al bobinajelor este critic, şi anume opt spire, cum se indică şi în fig. 77 a.

În aceeaşi figură sînt indicate şi formele bobinajelor, ca şi conectarea lor pentru rapoarte de transformare 1/1 şi 1/4.

Diametrul conductoarelor izolate folosite este funcţie de curentul maximal, din partea cu cea mai mică rezistenţă a transformatorului. Pentru puterile utilizate în mod frecvent de radioamatori sînt suficiente diametre de 0,8—1,0 mm.

În cazul folosirii ca linie de alimentare a unui cablu coaxial pentru alimentarea unei antene de aceeaşi impedanţă, folosim trafo-balunul cu raportul 1/1, iar în cazul cînd impedanţa antenei este de ordinul 300 Ω şi cablul coaxial de alimentare are 75 Ω impedanţă, folosim trafo-balunul cu raportul 1/4. Teoretic, cu un asemenea trafo-balun se poate adapta cablul coaxial de 75 Ω sau alte valori, cuprinse între 52—75 Ω, şi la antene cu impedanţa mai mare, dar lărgimea de bandă se restrînge foarte mult.

transformatorul-balun cu miezul de ferita 1

O îngustare a benzii se produce de asemenea atunci cînd rezistenţa de sarcină are o componentă inductivă sau capacitivă mare. Ca urmare, una din condiţii este o antenă corect realizată si reglată.

Pentru balunurile de bandă largă, cu raportul de transformare 1/1, este necesară şi o înfăşurare suplimentară, pentru a asigura magnetizarea corectată a miezului, din care motiv acest balun se compune dintr-o bobină trifilară (vezi fig. 77 b).

Introducerea dispozitivelor de simetrizare va aduce în toate cazurile o diagramă corectă de radiaţie a antenei, o creştere a cîştigului antenei, ca şi eliminarea perturbaţiilor TVI şi BCI.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top