Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Dispozitive de simetrizare

 

Cea mai mare parte din antenele folosite în benzile de unde scurte şi ultrascurte sînt simetrice şi pentru o corectă adaptare cu liniile de alimentare este necesar ca şi acestea din urmă să fie simetrice (cabluri panglică, linii ecranate cu două conductoare, linii cu două conductoare paralele).

Deoarece însă în majoritatea cazurilor folosim ca linie de alimentare cablu coaxial, care este asimetric, chiar dacă există concordanţă între rezistenţa de intrare a antenei şi impedanţa caracteristică a cablului, antena va fi încărcată asimetric prin cablu.

Aceasta are ca urmare deformarea diagramei de radiaţie a antenei şi apariţia unor curenţi de compensaţie care circulă prin împletitura metalică exterioară a cablului. Cablul de alimentare începe să emită unde electromagnetice, formîndu-se astfel o emisiune parazită ce provoacă perturbaţii în gamele de frecvenţe rezervate radioului şi televiziunii, şi scade randamentul antenei.

În fig. 66 sînt arătate diagramele de radiaţie ale unei antene dipol cu şi fără dispozitiv de simetrizare.

dispozitive de simetrizare 1

Pentru eliminarea acestor neajunsuri putem folosi circuite de simetrizare care se conectează între antena simetrică şi cablul de alimentare nesimetric, rezultatul fiind un cablu coaxial de alimentare fără radiaţii, prin dispariţia curenţilor peliculari din cămaşa metalică a acestuia, deci o diagrama normală de radiaţie a antenei. Se elimină astfel radiaţia parazită a cablului, creşte randamentul antenei, iar la antenele directive se obţine un raport corespunzător înainte-înapoi.

Vom descrie în continuare cîteva circuite de simetrizare, împreună cu datele necesare realizării lor practice.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top