Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Dispozitiv de adaptare în formă de T

 

Se foloseste în cazul cînd rezistenţa de intrare a antenei este mai mica decît impedanţa liniei de alimentare. În fig. 49 sînt prezentate construcţia şi dimensiunile unui asemenea dispozitiv. Ştim că în cazul oscilatorului în semiundă rezistenţa are valoare maximă la capete şi minimă la mijloc, unde tensiunea este minimă şi curentul maxim.
Prin deplasarea celor doua bride mobile simetric faţă de centrul oscilatorului, obtinem pe acestă rezistenţă dorită, care să se adapteze cel mai bine cu impedanţa liniei de alimentare folosite.

Să analizăm acum un aspect particular al adaptării în T.

Teoretic, ar trebui ca cea mai mare rezistenţă a acestei adaptări să se obţină cînd bridele mobile ajung la capetele oscilatorului în semiundă, dar în acest caz el se transformă într-un oscilator în buclă (dipol repliat), cu o rezistenţă de intrare de 260—280Ω (fig.50). Practic, cea mai mare rezistenţă de intrare se obţine prin fixarea bridelor aproximativ la mijlocul distanţei faţă de capetele oscilatorului.Dispozitiv de adaptare in T (2)

Dispozitiv de adaptare in T (3)Rezistenţa schemei de adaptare în T se poate mări prin micşorarea diametrului conductorului d2 în comparaţie cu d1 ca şi a distanţei dintre cele două conductoare.

În continuare, dăm un exemplu de calcul pentru un dispozitiv de adaptare în T, în cazul unui dipol în semiundă, cu rezistenţa de intrare de aproximativ 70 Ω şi a unei linii de alimentare bifilară, simetrică, avînd impedanţa 600 Ω.
Dimensiunile se calculează cu aproximaţie astfel:Dispozitiv de adaptare in T (4)În cazul cînd alimentarea se face prin cablu coaxial, element asimetric, este necesară, afară de adaptare, şi simetrizarea de care am vorbit anterior. O metodă destul de uşoară de simetrizare în cazul cablului coaxial este cea arătată în fig. 51, adică cele două cabluri montate paralel, avînd cămăşile metalice conectate împreună. Vom ţine seama de faptul că în acest caz impedanţa caracteristică a liniei simetrice obţinută este de circa 2 ori mai mare ca a cablului coaxial folosit. Exemplu: circa 120Ω în cazul cablului de 60 Ω şi circa 150 Ω în cazul celui de 75 Ω.Dispozitiv de adaptare in T (5)


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top