Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Priză de pămînt. Contragreutatea pentru antene.

 

Antenele pe care le utilizăm au nevoie — pentru a funcţiona corect — de o priză de pămînt. În principiu, pentru realizarea unei bune prize de pamînt vom alege o porţiune de sol care stă cît mai mult timp umeda (ex. portiunile de sol asezate sub burlanele de scurgere), în care vom ingropa cît mai adînc posibil (cel putin 50 cm adîncime) o suprafaţă de 1 sau 2 metri pătraţi de plasă din sîrmă galvanizată sau, de preferinţă, din cupru, ori o bandă metalică de cel puţin 20 decimetri pătraţi.

În prealabil vom suda pe marginea plasei sau pe banda metalică două conductoare din cupru, cu diametrul 2 mm, pe care le vom răsuci împreună şi le vom aduce pe traiectul cel mai scurt la radioreceptor sau radioemiţător. Se recomandă ca, în jurul grilajului sau al benzii, să punem cărbune cocs, după care aşezăm la loc pămîntul.

O bună priză la pamînt o putem obţine introducînd o placă metalică în apa dintr-un puţ sau într-un curs de apă. Vom evita însă folosirea, în acest mod, a cisternelor de beton cu apă, deoarece pereţii de beton nu asigură un contact bun cu pămîntul.

În cazul unui sol pietros, rău conducător, va trebui să înlocuim priza de pamînt cu o contragreutate, formată dintr-o reţea de conductoare întinsă pe sol pe toată distanţa antenei.

Pentru oraşe, din păcate, cam toate soluţiile recomandate mai sus sînt greu realizabile. În această situaţie vom folosi prize de pămînt improvizate, prin conectarea la reţeaua de alimentare cu apă. Contactul cu ţeava de apă se va asigura cu ajutorul unui colier metalic, după unul din cele două tipuri arătate în fig. 11.

Priza de pamant 1

Instalaţia de încălzire centrală (caloriferul) poate fi de asemenea folosită, în ultimă instanţă, ca priză de pămînt improvizată.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top