Aparatul a fost construit pentru a indica starea bateriei de acumulatoare la autoturisme. El dă indicaţiile prin aprinderea unor beculeţe ce iluminează cifra corespunzătoare tensiunii bateriei, fiind deci un voltmetru cu indicatie numerică.
Cum tensiunea permisă pe baterie este cuprinsă in plaja 11 – 15 V, s-au luat numai cinci puncte de tensiune: 11V, 12V, 13V, 14V si 15V.
Schema este conceputa in intregime cu comutatie statica, tensiunea baterieri fiind aplicata prin intermediul unei diode zenner PL9B5Z, care introduce voltmetrul in plaja dorita. Joncţiunile bază-emitor ale tranzistoarelor T1 – T5 sînt in serie, iar bazele lor sînt alimentate toate din aceiaşi punct,astfel că deschiderea lor se face succesiv la cresterea tensiunii – aproximativ din 0.5 in 0.5V – praguri date de tensiunea directa baza-emitor a tranzistoarelor.
Cresterea tensiunii pe potentiometrul P (semireglabil) cu un volt produce o creştere a tensiunii pe cursorul lui de aproximativ 0,5 V. Astfel, fiecare creştere de un volt a tensiunii de pe potenţiometrul P deschide succesiv tranzistoarele T1 – T5; acestea comandă intrarea in conducţie a tranzistoarelor T1 -T5, care aprind becurile L1 -L5, luminînd cifra corespunzătoare tensiunii bateriei. Condensatorul C elimină sensibilitatea voltmetrului la impulsuri de tensiune.
Becurile sint de 12 V/50 mA şi sînt alimentate in serie cu o rezistenţă de 22 ohmi/3 W ce face ca tensiunea pe becuri să rămînă aproximativ constantă (10V) la creşterea tensiunii de la 11 la 15 V. Becurile vor fi introduse in orificii separate, executate intr-o bucată de textolit, peste care se fixează placa cu cifre, confecţionată prin corodarea unei bucăţi de sticlotextolit placat.
Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):