Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Undele hectometrice (unde medii)

 

În cazul acestor unde, energia propagată la suprafaţa solului, respectiv unda directă, este absorbită de sol cu atît mai mult cu cît lungime de undă scade. în general, unda directă este total atenuată la cîteva sute de kilometri prin absorbţia produsă de diferitele obstacole apărute în cale.

Pe de altă parte, energia radiată oblic şi vertical şi reprezentînd undele indirecte, odată cu apusul soarelui şi căderea nopţii, este reflectată de unele straturi ale ionosferei şi se întoarce la suprafaţa solului la mii de kilometri de emiţător. Aceasta este explicaţia faptului că seara, pe scala receptorului de radio, pe unde medii se pot recepţiona numeroase staţii de radio, de la distanţe mari, şi care ziua nu se pot recepţiona.

Această reflecţie dă naştere însă, în zone în care acţionează şi unda directă de la emiţător, şi unui fenomen neplăcut. În unele puncte din această zonă peste unda directă se suprapune cea indirectă, provenită prin reflecţia în ionosfera. Ca urmare a distanţei mai mari parcurse, unda indirecta soşeste uneori defazată faţă de unda directă, iar alteori, în fază cu aceasta. Apare astfel o slăbire periodică a semnalului de radiofrecvenţa, alternînd cu creşteri ale intensităţii semnalului, fenomen cunoscut sub denumirea de „feding” şi care provoacă distorsiunile semnalului, însoţite de reducerea pînă la zero a inteligibilităţii. Fenomenul se atenuează pînă la dispariţie în momentul în care intensitatea undei indirecte (reflectată) este mult mai mare ca a undei directe.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top