Articole electronica, kituri, scheme
Antene

Undele decametrice (unde scurte)

 

Cuprind undele electromagnetice cu lungimea de undă între 10 şi 100 m (frecvenţa de 3 MHz pînă la 30 MHz) şi, respectiv, benzile de radioamatori de la 10 la 80 m (28 MHz pînă la 3,5 MHz). Pentru ele, unda directă ce se propaga la suprafaţa solului este absorbită rapid de obstacolele terestre, indiferent de puterea emisă. În această gamă prezintă interes undele reflectate (indirecte). Ca regulă generală, reflecţia undelor electromagnetice se petrece ca in fig.1 în straturile ionizate ale atmosferei (în ionosferă). Prima apariţie a undei indirecte !a suprafaţa solului are loc în punctul R1, de unde poate avea Ioc o reflexie pe sol şi apoi o alta, din nou în straturile ionizate, unda indirectă aparînd iarăşi (desigur atenuată), dar în punctul R2.

Propagarea undelor decametrice este direct dependentă de modificările de densitate şi altitudine, în timp, ale diferitelor straturi ionizate: un strat sporadic E Ia 100 – 110 km de suprafaţa solului, un strat F la circa 300 km înălţime, pe timpul nopţii, care se divizează în zilele de vară într-un strat F1 la circa 225 km, şi un strat F2, la circa 320 km. În zilele de iarnă se limitează la un singur strat ionizat, la circa 225 km.

Undele decametrice (unde scurte) 1

Între 60 şi 100 m lungime de undă propagarea devine interesantă în cursul nopţii, permiţînd legături la mii de kilometri.

După condiţiile de moment, undele cuprinse între 40 – 50 m asigură transmisii ziua pe distanţe pînă la cîteva sute de kilometri, distanţe ce se pot întinde în cursul nopţii şi spre dimineaţă pînă la mii de kilometri.
Către 20 – 30 m saltul se măreşte şi, la anumite ore ale zilei, se pot face cu regularitate legături la distanţe mari, pînă la antipozi.

Sub lungimea de undă de 20 m mărimea unghiului de reflexie poate împiedica unda reflectată să mai întîlnească suprafaţa solului, odată cu venirea nopţii sau chiar în cursul zilei, pentru undele cu lungimea de undă de circa 10 m, în perioadele de ionizare redusă (cauzate de erupţii solare, radiatii corpusculare etc.).

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top