Articole electronica, kituri, scheme
Alarma

Avertizor

   Conectat la bornele unui acumulator auto de 12V, montajul alăturat semnalizează scăderea tensiunii acestuia sub o anumită valoare dinainte stabilită. Circuitul contine un intreupartor I, o rezisteantă de limitare R, un releu electromagnetic Rel, cu tensiunea de lucru cat mai scăzut (3-6V), o dioda Zener D, un buton de sonerie B si un bec L de 12V/0.1 – 0.2A.

Cu intrerupatorul de alimentare I inchis, se apasă butonul B si apoi se eliberează. Minusul tensiunii se aplică astfel grupului serie R-Rel-D si, daca valoarea tensiunii este peste limita prestabilită, releul anclanşează. Contactele normal deschise K1 se inchid, automenţinind releul in starea de anclanşare, iar contactele normal inchise K2 se deschid, stingind becul indicator.

Cand tensiunea la bornele acumulatorului scade sub limita fixată, dioda D se blochează şi releul se eliberează. Contactele K1 se deschid, iar contactele K2 se inchid si becul semnalizeaza.

Tensiunea limita de actionare se ajusteaza prin alegerea adecvata a diodei zener. Suma caderilor de tensiune pe R, pe releu (la limita de aclansare) si pe dioda trebuie sa fie de cca 12V.

De exemplu, cu un releu avand tensiunea de lucru de 4V si rezistenta bobinei de 200 ohmi se poate incerca diode Zener de 4.3V (PL4V3Z), de 5.1V, 5.6V, 6.2V, 6.8V si 7.5V. Valoarea lui R se alege intre zero si 120 ohmi, ea avand rolul de limitare a curentului prin dioda.


Articolul vizualizat este (daca vrei sa vezi alt articol selecteaza din lista de mai jos):
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top