Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Dispozitive si aparate de masura si regaj

 

Pentru depistarea rapida a deranjamentelor in aparatura electronica, precum si pentru executarea repararii lor corecte este necesar ca fiecare radioamator sa-si procure sau sa construiasca si unele dispozitive de verificare si aparate de masurare.

Rolul unui dispozitiv de verificare consta mai ales in descoperirea intreruperilor sau scurtcircuitelor, precum si a existentei sau lipsei de tensiune electrica in diferite circuite sau surse de curent. Dar cum dispozitivele de verificare (lampa de proba, montaje cu tuburi cu neon, sonda etc..) au posibilitati limitate ele aplicare, mai ales atunci cind este vorba de un defect mai complicat unde este necesar sa se cunoasca sivalorile unor marimi electrice (U, I, R, C), devine foarte necesara procurarea sau construirea unor aparate de masura.

Obtinerea unei depanari ele calitate nu este posibila, chiar pentru amatori, fara utilizarea unor aparate de masurat cu posibilitati cit mai largi cum sint instrument universal (avometru), generator de RF si AF, urmaritor ele semnal (signal tracer), tranzistormetru, punte pentru masurarea RC, voltmetru electronic etc.

Intrucit aparatele electrice ele masurat aduc servicii nepretuite la repararea radioreceptoarelor si tinind cont de posibilitatile reduse ale radioamatorilor in ce priveste dotarea lor tehnica, vor fi prezentate la acest punct al lucrarii citeva scheme si montaje de dispozitive si aparate strict necesare depanarii, construite si utilizate de amatori. Din multimea variantelor au fost alese cele mai simple si reduse ca pret de cost, care pot completa cu succes trusa de scule dintr-un laborator de amator.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top