Articole electronica, kituri, scheme
Electronistul (supliment)

Generator de bare TV

   

In cele ce urmeaza este descrisa schema si modalitatea de realizare a unui generator de bare, extrem de simplu, pentru depanarea televizoarelor.

Primul oscilator lucreaza intr-o gama de frecvente variabila (condensatorul Cv) limita fiind cuprinsa intre 30MHz si cca.70-80MHz. Pentru gama de frecvente pana la 200MHz se folosesc armonicile, atat cat este necesar de a se acoperi cele 12 canale TV.

Modularea undei purtstoare se face cu ajutorul unui montaj de J.F. (joasa frecventa) echipat cuT2. In functie de frecventa acestui etaj se obtin bare verticale sau orizontale.

Bobinele Ll, L2 se vor bobina cu sarma din cupru argintat si avand un diametru de cca. 18-20mm.

L1=4 spire Ø 1mm CuAg
L2=2 spire Ø 1mm CuAg

Pentru alimentare se foloseste o baterie de 9V. Transformatorul Tr1 se realizeaza pe o oala de ferita cu diametrul de 14-l6mm sau pe o tola de mici dimensiuni.

Primar = 75 spire Ø 0,07mm CuEm
Secundar = 750 spire Ø 0,07mm CuEm

Daca generatorul realizat cu T2 nu functioneaza, se va inversa una din legaturile transformatorului Tr1. Intrerupatorul K este cel al potentiometrului. La capetele potentiometrului se culege semnalul necesar depanarii circuitelor de J.F. din radioreceptoare si televizoare. Cu acest montaj se pot face depaniri si la schimbatoarele de canale (rotatoare), etajelor de frecventa intermediara, cale comuna si detectie video, etc.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top