Demodularea (detectia) este procesul invers modulatiei si consta in separarea la, receptie a informatiei purtata de un semnal de RF modulat fie in amplitudine, fie in frecventa.
Etajul demodulator este montat in radioreceptor intre AFI si AAF. Pentru emisiunile cu MF, extragerea semnalului de modulatie poarta numele de “discriminare”, iar operatia specifica de detectie se realizeaza fie cu detectorul de raport asimetric sau simetric, fie cu discriminatorul de faza.
De obicei, se prefera detectorul de raport, din cauza ca indeplineste si functia de limitator de amplitudine, a carui prezenta in acest caz devine inutila. Etajul de detectie este prevazut, in general, cu o serie de circuite cu rol de sarcina, de filtrare, de suprimare a parazitilor si a modulatiei de amplitudine (din semnalele cu MF) si de blocare a componentei continue.
Demodulatoarele de semnale MA pastreaza structura clasica utilizind ca dispozitive pentru detectie diode (semiconductoare sau cu vid), tranzistoare sau tuburi electronice. In practica se utilizeaza cel mai frecvent dioda semiconductoare. Tipurile de detectoare pentru demodularea semnalelor cu MA sint detectorul serie (cu sarcina rezistiva) si detectorul derivatie.
Demodulatoarele de semnale MF extrag semnalul AF din semnalul modulat in frecventa. Ele se prezinta in urmatoarele variante detectorul de raport, discriminatorul de faza, detectorul de frecventa, discriminatorul de amplitudine.
Primele doua au cea mai larga utilizare. Detectorul de raport indeplineste simultan dotra functii demodularea semnalului cu MF si suprimarea de amplitudine parazita (limitator). De aceea este cel mai folosit in radioreceptoarele cu MF. Detectorul de raport se construieste in doua variante asimetric si simetric. Discriminatorul de faza este mai putin utilizat din cauza ca reactioneaza si la variatiile de amplitudine, ceea ce reclama introducerea unui etaj limitator de amplitudine (LA) despre care s-a amintit mai inainte.
Discriminatorul de frecventa se construieste in montaj nesimetric si se utilizeaza in radioreceptoarele combinate MA-MF. Ca exemplu de demodulare a semnalelor eu. MA si cu MF se vor analiza un detector de raport (MF). si rm detector serie (MA) dupa schema din figura 42 (plansa nedisponibila).
C1B (50 pF), C19 (4,7 nF), C20 (5 uF), R13 (33 kOhmi), R10 (100 Ohmi) si C(4,7 nF) smt elementele din detectorul de raport (MF).
C15 este condensatorul de acord din secundarul filtrului de FI-MF al detectorului de raport. O valoare mai mare sau mai mica cu 10% nu mai permite reacordarea secundarului si apar distorsiuni si zgomot pe MF.
C19 este condensatorul de detectie MF, care poate avea valori cuprinse intre 1 … 5 nF. O valoare mai mica atenueaza scurtcircuitarea tensiunii de FI-MF, care prin radiatie poate produce intrarea in oscilatie a etajului.
C20 (2 —10 uF) este condensatorul de incarcare pen-tra tensiunea continua insumata a detectorului de raport. O valoare mai mica are car efect cresterea distorsiunilor semnalului de AF detectat.
R13 (20 … 50 kOhmi) este rezistorul.de sarcina a detectorului deraport si o valoare mai mica scade randamentul de detectie al semnalelor cu MF.
R11 (50…. 500Ohmi) este rezistorul de filtrare a tensiunii de FI-MF. O valoare mai mare micsoreaza frecventele inalte audio, iar o valoare mai mica face sa.apara un semnal de FI- MF in AF.
C17 (3 …. 5 nF) este condensatorul de detectie MA. O valoare mai mare are ca efec.t atenuarea frecventelor inalte audio, iar o valoare mai mica micsorarea randamentului detectorului MA.
C18 (1 … 10 nF) este condensatorul de filtrare a tensiunii de RAA. O valoare mai mare are ca efect scurtcircuitarea frecventelor inalte audio de la detectia MA, iar o valoare mai mica reduce filtrajul pentru tensiunea RAA.
R14 (2 … 10 kOhmi) este rezistorul de sarcina a detectorului MA. O valoare mai mare are ca efect o atenuare a frecventelor inalte audio, iar o valoare mai mica reduce sensibilitatea prin amortizarea circuitului acordat.
Rl5 (1 … 5 kOhmi) este rezistorul de separare a detectorului de MA de etajele de AF. O valoare mai mare are ca efect o micsorare, a frecventelor inalte audio, iar o valoare mai mica face sa apara semnalele de FI-MF in AF.
Articole din aceasi publicatie