Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Blocul de alimentare

 

Pentru alimentarea radioreceptoarelor tranzistorizate portabile cu puteri mici de 0,1-1W la iesire, bateriile de elemente uscate sau acumulatoarele cu capsule ele caclmiu- nichel asigura o auditie normala. La scaderea tensiunii bateriilor prin. descarcare, performantele radioreceptoarelor cu 6-15 dB.

Blocul de alimentare 1

In cazul aparatelor cu putere mai mare se utilizeaza redresoare obisnuite monoalternanta sau dubla alternanta cu filtru LC, RC, sau prin tranzistor si stabilizare prin diode. Zener pentru ca tensiunea de alimentare sa nu varieze in ritimul pulsatiilor de curent, ceea ce ar produce distorsiuni (fig 47, a, b).
Daca redresorul nu este stabilizat (fig. 47, a), datorita consumului variabil de curent al etajului final (clasa B), apar distorsiuni neliniare suparatoare.

Blocul de alimentare 2

Elementele blocului de alimentare pentru receptoare cu tranzistoare sint un cuadripol de adaptare sub forma de transformator pentru a permite alimentarea ele la reteaua de curent alternativ, iar in cazul receptoarelor de automobil se utilizeaza o retea de adaptare rezistiva; un redresor o retea de filtrare a tensiunii redresate cu filtru RC si uneori LC.

Blocul de alimentare 3

In figura 47 sint prezentate mai multe scheme de alimentatoare si incarcatoare de miniacumulatoare pentru radioreceptoarele cu tranzistoare, astfel:
a — redresor nestabilizat cu transformator si redresare in punte cu filtru PI,
b — redresor cu tranzistor in celula de filtraj pentru alimentarea aparatelor de puteri mici (0,5 W);
c — dispozitiv ele incarcare a acumulatoarelor miniaturale de cadmiu-nichel;
d — o varianta de redresor incarcator de miniacumulatoare, fara transformator;
e — redresor stabilizat prin dioda Zener cu tensiune reglabila cu ajutorul potentiometrului de 100 Ohmi;
f — redresor la care tensiunea de referinta se obtine de pe infasurarea secundara n2 (redresata de dioda SD1) si tensiunea de referinta se regleaza cu ajutorul potentiometrului Rr.

In aparatele alimentate de la baterie, pentru a preintimpina dezacordarea aparatului, deriva frecventei OL si a mentine stabilitatea generala a amplificarii FI datorita subneutrodinarii, se iau masuri de a se stabiliza tensiunea de alimentare a partii de RF si UUS prin scheme specifice.

Blocul de alimentare 4

In figura 48 este prezentata o schema de alimentator care poate asigura la iesire o tensiune reglabila intre 0 si 10 V. Valorile pieselor si tensiunilor sint trecute pe schema. In sarcina, redresorul livreaza un curent de circa 1 A.

Dioda Zener D 310 determina valoarea tensiunii maxime la iesire Ue care poate fi modificata intre 0…10 V cu ajutorul potentiometrului P. Tranzistoarele se folosesc in celute de filtraj si stabilizare pentru a evita, variatiile de. tensiune, datorita consumului variabil al receptorului. Stabilitatea cu temperatura, cit si stabilizarea montajului sint asigurate de dioda Zener si de tranzistoare. Stabilizatorul se comporta la bornele “+” si “-” ca un generator de tensiune constanta.

Atunci cind impedanta sarcinii scade si deci tensiunea la borne tinde sa scada, polarizarea bazei in raport cu emitorul tinde sa creasca datorita faptului ca tensiunea de referinta aplicata bazei este stabilizata de catre dioda Zener SD1. Ca urmare a cresterii tensiunii de polarizare a bazei, creste curentul colector-emitor, ceea ce areca efect compensarea scaderii tensiunii la borne. De aceea, montajele de acest se mai numesc si “compensatoare”. Deci intre baza si emitor se mentine o tensiune fixa, la variatii mari ale curentului de colector. Curentul debitat depinde, de caracteristicile tranzistorului si el nu trebuie sa depaseasca valorile maxime indicate in cataloage. La un curent de pina la 200 mA se va folosi un tranzistor de tip EFT 131 sau AC 180 K cu factor de amplificare in curent de minimum 30.

Pentru montajul din figura 48, transformatorul de retea are sectiunea miezului de 4 cm2, primarul 2 x 1350 de spire din conductor Cu-Em cu Diametrul (FI)=0,2 mm, iar secundarul 2 X 178 de spire din conductor Cu-Em cu Diametrul (FI)=0,6 mm. Rolul pieselor si influenta modificarii asupra performantelor alimentatorului se analizeaza in general, pentru toate montajele din figura 47 si 48.

S siguranta fuzibila se calibreaza in functie de consumul radioreceptorului.

O valoare mai mare poate provoca deteriorarea unor piese in caz de scurtcircuit. O calibrare pentru curent mai mic intrerupe intreaga functionare, mai ales ia socuri de curent.

C1, C2 sint condensatoarele filtrului de retea avind valori de ordinul nanofaraziiof. Valori mai mici, provenite din pierderea capacitatii in timp prin inlocuire produc zgomot ele retea si reducerea raportului semnal/zgomot. Valori mai mari sau strapungerea acestor condensatoare conduc la cresterea curentului, preluat de la retea, eventual scurtcircuitarea retelei sau punerea ei la masa (electrocutare).

Tr este transformatorul de retea care poate prezent a spire in scurtcircuit sau intrenuperea infasurarilor. In primul caz se incalzeste excesiv transformatorul in al doilea caz inceteaza functionarea receptorului.

D1,D2,D3,D4 formeaza puntea redresoare. Cresterea rezistentei de conductie (directe) din punct duce la micsorarea tensiunii redresate. Aplicarea de valori mai mari dispozitivelor redresoare duce la distrugerea lor, iar micsorarea rezistentei inverse a celulelor redresoare duce la cresterea tensiunii de zgomot datorita maririi tensiunii pulsatorii.

C3, C4 sint condensatoarele de filtrare avind valori de ordinul microfarazilor. O valoare mai mare a lui C3 poate produce deteriorarea sau arderea elementului .redresor datorita curentului de incarcare mare preluat de C3 in regim tranzitoriu. O valoare mai mica a lui C3 reduce tensiunea redresata si face sa creasca zgomotul de retea. O valoare mai mare a lui C4, imbunatateste filtrarea tensiunii redresate.

R (0,5 —2 kOhmi) este rezistenta de filtrare. La o valoare mai mica creste tensiunea redresata, dar cu zgomot de retea marit, iar o valoare mai mare duce la micsorarea tensiunii redresate si de pulsatie, eventual la intreruperea tensiunii de alimentare. Puterea ele disipatie a rezistentei de filtrare trebuie sa fie in raport cu curentul ce o strabate.

D este dioda cu siliciu ele tip Zener avind rol de stabilizatoare de tensiune, bazata pe modificarea parametrilor neliniari la modificarea tensiunii de intrare sau a rezisentei de sarcina. Pentru variatii in anumite limite a curentului invers, tensiunea pe dioda ramine aproximativ constanta, corespunzand cu tensiunea medie de stabilizare Ust med.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top