Articole electronica, kituri, scheme
Electronistul (supliment)

Voltmetru digital

   Circuitul ICL 7707 este conceput pentru a masura direct, fara reteaua divizoare de la intrare, tensiunea de ±200mV sau ±2,000V, aceasta prin simpla modificare a rezistentelor R6, R9 si a condensatorului C4. S-a ales varianta cu ±200mV deoarece, prin utilizarea unei retele de divizare, putem mari domeniul de masura la ±2V, ±20V, ±200V sau chiar ±2000V.

Protejarea intrarii impotriva tensiunilor accidentale mai mari care pot aparea la intrare se face prin conectarea a doua diode in antiparalel, de tipul BA244,1N4148, etc.

Sursele de alimentare de +5V si -5Vvor fi bine filtrate si eventual stabilizate. Cu alimentarea conectata si intrarile scurtcircuitate afisajul va indica 0. Semnul negativ va fi afisat 50% din timp.

Din semireglabilul R8 se corecteaza valoarea afisata in cazul obtinerii unei alte indicatii decit 0 pe elementele de afisaj. Tensiunile mai mari decat valoarea maxima masurata pentru scala respectiva vor cauza stingerea ultimilor trei digiti. Numai 1 sau -1 va aparea afisat. Absenta polaritatii semnalului indica un numar pozitiv iar pentru unul negativ va aparea semnul de minus.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top