Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Schimbatorul de frecventa

 

Schimbatorul de frecventa UUS-MF

R4 (510 Ohmi) este rezistorul de sarcina al tranzistorului T2, schimbator de frecventa si oscilator local. O valoare mai mare face sa creasca tensiunea de emitor (micsoreaza polarizarea bazei), ceea ce are ca efect micsorarea amplificarii etajului SF si o instabilitate a oscilatorului local. O valoare mai mica scade tensiunea de emitor (mareste tensiunea de polarizare), ceea ce are ca urmare supraincarcarea tranzistorului si micsorarea amplificarii.

C8 (200—1000 pF) este condensatorul de compensare a frecventei intermediare MF. O valoare mai mare micsoreaza efectul de compensare si implicit amplificarea etajului, iar o valoare mai mica supracompenscaza etajul pentru FI si are ca efect autooscilatia pe FI.

R5 (27 kOhmi), R1 (10 kOhmi) formeaza divizorul pentru tensiunea de polarizare a bazei. O valoare mai mare a lui R5 si mai mica a lui R6 mareste tensiunea pe emitor (micsoreaza polarizarea bazei si amplificarea), iar o valoare mai mica pentru R5 si mai mare pentru R6 scade tensiunea de emitor si deci micsoreaza amplificarea.

C11 si C12 (20—100 pF) sint condensatoarele de acord pentru primul filtru de FI – MF. O valoare diferita fata de aceea data in schema, poate avea ca efect imposibilitatea acordarii transformatorului FI – MF, micsorarea sensibilitatii si a sensibilitatii etajului.

C13 (12—12 pF) este condensatorul de ajustare a acordului circuitului de oscilator. O marire a capacitati minime sau o micsorare a capacitatii maxime poate modifica limitele gamei de UUS si imposibilitatea de a realiza alinierea.

Schimbatorul de frecventa UL, UM, US-MF

Schimbatorul de frecventa — denumit si etaj de amestec, mixer sau etaj convertor are rolul de a transforma tensiunea de inalta frecventa modulata Us, a semnalului recep-tionat, intr-o tensiune de frecventa mica FI, numita frecventa intermediara (la radioreceptoarele fabricate in tara fi = 455 kHz).

Etajul SF este un element neliniar curentii de iesire nu variaza proportional cu tensiunea aplicata si fi = fh – f0 (conform schemei 41, a).

Dupa modul de. aplicare a semnalelor de amestec, schimbarea de frecventa poate fi multiplicativa (pentru lantul MA) si aditiva (pentru lantul MF).Schimbatorul de frecventa UL, UM, US-MF 1Oscilatorul local care prdduce frecventa de heterodinare fh trebuie sa aiba o frecventa cit mai stabila in timp oscilatii sinusoidale lipsite de armonici, o amplitudine a oscilatiilor suficient de mare, etc.

In etajul SF de la radioreceptoarele cu tranzistoare se utilizeaza doua tipuri reprezentative de scheme
— schimbator de frecventa amestecator sau mixer, la care oscilatia locala este produsa de un oscilator separat;
— schimbator ele frecventa autooseilator sau convertor la care elementul activ (tranzistorul) pentru schimbarea de frecventa, serveste si ca OL pentru producerea oscilatiei locale.

Din motive de economie, majoritatea radioreceptoarelor cu tranzistoare construite azi au SF cu tranzistor autooscilator fiind destul de stabile.

Dintre SF convertor autooseilator se realizeaza doua variante convertor autooseilator cu circuitul acordat al oscilatorului conectat in emitor si convertor autooseilator cu circuitul acordat al oscilatorului conectat in colector.

In figura 41. Se prezinta prima varianta, a carei schema va fi analizata.

Convertor autooseilator cu OL conectat in emitor. Se foloseste in UL, UM, US (fig.41, b). Acelasi tranzistor indeplineste simultan atit functia de oscilator, cit si cea de amestec. L1, L2, Cv1 formeaza circuitul acordat in care ia nastere frecventa semnalului captat de antena fs.

C1 (30 nF) serveste la aplicarea semnalului din antena in circuitul baza emitor, iar din punctul de vedere al oscilatorului,baza tranzistorului este conectata la masa prin C1 si L2, ambele elemente prezentind reactante mici la frecventa oscilatiei locale.

R1, R2, sint rezistoarele ele polarizare a bazei tranzistorului T. Modificarea valorii acestora a fost prezentata la blocul UUS.

R3(1.5 – 5 kOhmi) este rezistorul ele emitor. Are rolul de stabilizare cu temperatura si de rezistenta de sarcina a oscilatoralui. O valoare mai mare produce marirea distorsiunilor si a interferentelor, iar o valoare mai mica provoaca o amortizare mai mare a circuitului oscilant si implicit reduce sensibilitatea si stabilitatea etajului.

C2 (5 – 50 nF) este condensatorul de cuplare a bobinei L3 si L5, in circuitul baza —emitor al tranzistorului. El separa galvanic UR emitor de circuitul oscilant al oscilatorului. O valoare mai mare nu modifica regimul de functionare (fiind montaj cu emitorul la masa). O valoare mai mica afecteaza stabilitatea oscilatorului datorita, tensiunii ele reactie.

C3, L6 sint elementele filtrului de FI, lucrind pe frecventa de 455 kHz. Valori mai mari sau mai mici conduc la imposibilitatea acordarii pe frecventa respectiva.

Cv2, L5 formeaza circuitul acordat al oscilatorului conectat in emitor. Abateri de la valorile nominale modifica frecventa oscilatorului local.
C4, R4 formeaza reteaua de filtrare a tensiunii de alimentare a etajului si implicit de separare a etajelor pentru a impiedica reactia prin intermediul sursei de alimentare. O valoare mai mica inseamna o filtrare si decuplare insuficienta ce se manifesta prin brum, oscilatii parazite instabilitate. O valoare mai mare duce la micsorarea amplificarii globale.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top