Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Amplificator de FI-MA-MF cu tranzistoare

 

Tinind seama de varietatea mare de AFI, s-a ales pentru, analiza functionala a elementelor o schema mai complexa, prezentata in figura 42 (plansa nedisponibila).

Filtrele folosite in AFI sint de obicei circuite simple cu prize si cu posibilitatea de acordare numai a primarului, cu exceptia filtrului care precede etajul detector, care este de tipul cu circuite cuplate. Etajele FI-MF sint neutrodinate.

R1 (180 Ohmi), R5 (220 Ohmi), R10 (560 Ohmi) sint rezistoarele de micsorare a efectului capacitatilor de colector asupra circuitelor acordate. Acest efect se manifesta la semnalele puternice care se traduc printr-o pocnitura in difuzor datorita scaderii braste a nivelui de iesire R1, R5, R10 pot avea valori cuprinse intre 100 … 600 Ohmi.

O valoare mai mare micsoreaza amplificarea etajului, iar o valoare mai mica conduce la fluctuatii de amplificare, datorita dezacordarii circuitelor FI-MF la semnal puternic, prin modificarea capacitatii colectorului tranzistorului.

R2 si R7 (0,5 … 2kOhmi) sint rezistoarele ele emitor ale tranzistoarelor T2 si respectiv T3. Valori mai mari sau mai mici influenteaza stabilizarea termica a amplificatorului, micsorind tensiunea de polarizare a bazei si implicit scade amplifi-carea. In cazul unor valori mai mici, stabilizarea termica scade, creste suprasolicitarea tranzistoarelor ca si coeficientul de distorsiuni.

C1 (16 pF), C3 (30 pF), C7 (16 pF), C9 (30 pF), C13 (20 pF) sint condensatoarele de acord din circuitele cuplate ale filtrelor de FI-MF. Valori mai mari sau mai mici decit cele indicate de fabrica constructoare, cit si modificarea valorilor in timp, pot avea ca efect imposibilitatea de reacordare a circuitelor, micsorarea sensibilitatii si selectivitatii etajelor respective precum si cresterea gradului de distorsiuni.

C2 (2,2 nF), C5 (2,2 nF), C6 (15 nF), C8 (2,2 nF), C10 (2,2 nF) C11 (15 nF), C14 (1 nF) sint condensatoarele de acord din transformatoarele de FI-MA. Modificarea valorilor lor au efecte similare pentru MA, asa cum au condensatoarele C1, C3 etc. pentru MF.

C4 (25 nF) si C12 (25 nF) sint condensatoarele de cuplaj pentru aplicarea tensiunii FI-MF in-emitorul tranzistorului T2 respectiv T3. Ele pot avea valori cuprinse intre 10 … 50nF. O valoare mai mare nu afecteaza electric daca condensatoarele nu au inductante mari, iar o valoare mai mica micsoreaza scurtcircuitarea emitorului la masa pentru FI-MA si ca urmare amplificarea etajului pentru MA va scade.

R3(1kOhmi) este rezistorul de separare a tensiunii de polarizarea bazei tranzistorului T2 si poate avea valori cuprinse intre 0,5 si 5 kOhmi. O valoare mai mica duce la cuplarea etajelor AFI si micsorarea sensibilitatii deci si a amplificarii

R4 (30 … 150 kOhmi) este rezistorul serie, pentru polarizarea bazei tranzistorului T2. O valoare mai mare micsoreaza tensiunea de polarizare deci si amplificarea, iar o valoare mai mica mareste tensiunea de polarizare si creste pericolul distorsiunilor.

R6 (100 … 800 Ohmi) este rezistorul de amortizare a oscilatiilor parazite pe MF. O valoare mai mare scade amplificarea etajului, iar o valoare mai mica poate avea ca efect intrarea in oscilatie a etajului.

R8 (15 … 50 kOhmi) este rezistorul din divizorul pentru tensiunea de polarizare a bazei tranzistorului T3. O modificare a valorii lui are efecte similare cu cele ale rezistorului R4.

R9 (3 … 10 kOhmi) este rezistorul de trecerea curentului din baza tranzistorului T3. O crestere a valorii iui mareste tensiunea de polarizare si conduce la supraincarcarea tranzistorului, iar o valoare mai unica micsoreaza polarizarea, ceea ce are ca efect scaderea amplificarii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top