Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Circuitul de intrare

 

Circuitul de antena si de intrare se realizeaza intr-o gama foarte larga de variante. Prin aceasta se urmareste selectivitate si fidelitate cit mai buna; dependenta cit mai mica fata de tipul antenei; factor de transfer cit mai mare pe toate gamele si dezacordul minim al circuitului la conectarea antenei. Antena de receptie este considerata ca un generator de RF cu o anumita impedanta interna, avind un circuit acordat deschis (fig. 36).

Circuitul de intrare 1

Antenele de capacitate sint antene verticale asimetrice (fig. 36, d, e, f). Antenele inductive sint antene de tip bucla, cadru sau antene de ferite (fig. 37, a, b, c). Pentru gamele de UL, UM, US sint utilizate, in general, pentru receptie, antene neacordate (aperiodice), asimetrice. Pentru gama de UUS sint utilizate, in general, antene acordate simetrice. Circuitele de intrare uzuale sint cu cuplaj direct; cu cuplaj prin condensator montat in serie la capatul dinspre antena sau in derivatie spre capatul dinspre masa; cu cuplaj la priza bobinei; cu cuplaj prin inductanta mutuala cu, cuplaj mixt (LC); cu filtru de banda; cu antena de ferita.

Circuitul de intrare pentru, UUS se face de obicei cu cuplaj prin inductanta mutuala cu sau fara acord variabil spre a se adapta, la impedanta antenei (75 sau 300 Ohmi).

Circuitul de intrare 2

Mail exista, circuite de intrare adaptabile pentru diverse tipuri de antene (fig. 38).

Pentru a analiza rolul pieselor din circuitele de intrare si influenta parametrilor acestora asupra performantelor radioreceptorului se vor face referiri la schema din figura 38.

C (500—2000 pF) este condensatorul de cuplare al antenei la circuitele de intrare avind totodata si rolul de separare. O valoare mai mica decit cea optima micsoreaza sensibilitatea in gamele UL si UM actionind ca filtru. O valoare mai mare provoaca dezacordarea circuitelor de intrare la cuplarea antnei. L1, L2 sint bobinele de acord pe UM si UL plasate pe bata de ferita. Alinierea corecta si implicit sensibilitatea la capatul inferior al gamelor se datoreste pozitiei pe care o au bobiriele pe bara de ferita. Pe UL circuitul de intrare nu se acordeaza la capatul superior al gamei.
L3 este. bobina de cuplaj a circuitului de intrare la baza tranzistorului T1 (de injectie a semnalului).

C1 (60—80 pF) este condensatorul de valoare fixa. necesar acordului pe UL. O valoare mai mare sau mai mica decit valoare data in schema modifica alinierea circuitelor si ca rezultat se inrautateste sensibilitatea pe o anumita portiune a gamei UL.

Circuitul de intrare 3

L4C3 (47 pF) formeaza circuitul acordat pe frecventa centrala din gama de UUS. Modificarea acestor elemente afecteaza sensibilitatea in gama UUS.

Amplificatorul ele RF, nu este intotdeauna prevazut in cazul gamelor US, UM si UL pentru MA deoarece nivelul parazititor atmosferici si industriali este comparabil cu cel al semnalelor slab receptionate, ce urmeaza sa fie amplificate si ca atare introducerea lui nu este justificata la radioreceptoare. Totusi, prezenta ARF contribuie la imbunatatirea raportului semnal/zgomot, la eliminarea frecventei imagine si la micsorarea distorsiunilor. Constructiv, ARF poate fi rezonant, aperiodic sau mixt cu cuplaj direct, prin bobina de soc, mixt sau cu cuplaj prin priza.

Orice abatere de La valorile nominale inrautateste sensibilitatea pe o portiune din gama si afecteaza etalonarea scarii.

C8 (2 … 20 pF) este condensatorul ajustabil pentru reglarea frecventei OL la capatul superior gamei de UM. Efectele modificarii valorii lui sint similare eu ale lui C9.

C9 (10 … 40 pF) este condensatorul ajustabil pentru reglarea frecventei stabilite pe gama de UL. O valoare mai mica a capacitatii maxime poate avea ca efect modificarea limitelor gamei de UL si ca urmare inrautatirea sensibilitatii radioreceptorului.

L1 L2 sint bobinele de acord pe UM si UL, plasate pe bara deferita, prin pozitia corecta a carora se obtine o aliniere si implicit sensibilitate optima. Pe UL circuitul de intrare nu se acordeaza la capatul superior al gamei.

L3 este bobina de cuplaj a circuitului de intrare la baza tranzistorului T1 (de injectie a semnalului cules de antena de ferita).

L3 este inductanta de sarcina a oscilatorului cuplata direct cu L6. L4 este infasurarea de reactie comuna pentru gamele UM si UL.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top