Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Condesatoare electrice (capacitoare)

 

Prin condensator ideal se intelege elementul bipolar pasiv format din doua sau mai multe armaturi metalice sau electrozi separate intre ele de un material izolant (dielectric), care are proprietatea de a acumula sarcini electrice.

Marimile principale care caracterizeaza un condensator sint
— capacitatea nominala Cv, marcata pe corpul condensatorului, definita ia o anumita temperatura (25°C) si.o anumita frecventa (800 sau 1000 Hz); Cn are ca unitate de masura feradul cotat simbolic cu litera “F” submultiplii sai fiind microfaradal (uF), nanofaraclul (nF) si picofaradul (pF sau uuF).
— tensiunea nominala Vn reprezinta tensiunea cea mai maro care poate fi aplicata la bornele condensatorului in conditii de functionare indelungata;
— domeniul temperaturilor, de lucru (intervalul ele temperaturi) si coeficientul de temperatura al capacitatii (variatia Ca in functie de temperatura).
— condesatoare electrice (capacitoare)rezistenta de izolatie Riz este raportul dintre tensiunea continua si curentul continuu care trece prin condensator.

Clasificarea condensatoarelor se face dupa urmatoarele criterii. Dupa modul constructiv se deosebesc condensatoare fixe, ajustabile si variabile. Dupa natura dielectricului se disting condensatoare cu vid, cu dielectric gazos, lichid si solid (organic sau neorganic).

Tipurile de condensatoare intilnite in radioreceptoare iint condensatoare cu aer, condensatoare ceramice, condensatoare cu hirtie, condensatoare cu pelicule din plastic (styroflex) si condensatoare electrolitice.

Pentru indicarea valorii capacitatii nominale, a tolerantei si a tensiunii de lucru ge folosesc fie inscriptii (de exemplu, 0,022 uF ± 30% – 1000 V), fie un siste codificat care consta in dungi sau inele colorate (fig. 28). Semnificatia liniilor colorate, pornind de la terminale spre partea opusa este urmatoarea:

Prima linie = coeficient de temperatura;
A doua linie = prima cifra a valorii;
A 3-a linie = a doua cifra a valorii;
A 4-a linie = numarul de zerouri;
A 5-a linie = toleranta.Condesatoare electrice (capacitoare) 1Codul culorilor corcspuncle cu cel prezentat Ia rezistoare sau poate fi gasit sub forma de tabel in lucrarile de specialitate.

Condensatoarele care au numai trei benzi colorate sint condensatoare cu coeficientul de temperatura mare si cu toleranta in general de -20… +80%, ele folosindu-se in exclusivitate la decuplari.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top