Articole electronica, kituri, scheme
Electronistul (supliment)

Generator sinusoidal

   

Cand tensiunea drena-sursa, Vds, a unui tranzistor cu efect de camp (TEC) se apropie de zero, acesta se comporta ca o rezistena liniar-variabila. Aceasta caracteristicia il face util ca element stabilizator in circuitele oscilatoare cu punte Wien. Tensiunea de iesire este redresata cu dioda D1 si filtrati de circuitul R3C1.

Potensiometrul R2 fixeaza pragul de la care incepe stabilizarea. Oscilatiile apar cand este indeplinita conditia:

Frecvengta oscilatiei este:

Pentru a obtine un reglaj continuu al frecventei, se poate folosi un potentiometru dublu. In constructia acestui generator se pleaca de la tensiunea de iesire necesara si domeniul de frecventa. Se alege valoarea condensatorului C, iar pentru R4 si Vps se iau niste valori in intrevalele R4=1 … 3kΩ, Vds =30 … 300mV.

Cu aceste date se calculeaza mai intai tensiunea V0′. Cunoscind R4 si V0′, se calculeaza R5. Din ultima formula rezulta valoarea maxima a potentiometrului R la frecventa minima aleasa. Daca este prea mare, se alege o capacitate C cu valoarea mai ridicata si se reface calculul pentru R. O acoperire sigura a benzii necesare implica alegerea unei valori (pentru R) superioare celei iesite din calcul. Alimentarca amplificatorului operational se face de la o sursa dubla de ±9V … ±15V, bine stabilizata si filtrata. Se pot folosi doua baterii miniatura de 9V.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top