Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Clasificarea aparatelor de radioreceptie

 

Radioreceptoarele pot fi clasificate in diferite moduri, in conformitate cu punctul de vedere adoptat pentru clasificare dupa principiul de schema folosit; dupa tipul de semnale receptionate (MA MF); in functie de modul de alimentare; dupa performantele realizate si complexitatea schemei de principiu si constructive.

In functie de marimea performantelor radioreceptoarele se impart in 4 clase.

Receptoarele de clasa I care au cele mai bune performante, fiind complexe si prevazute cu o serie de dispozitive si reglaje cu ajutorul carora se obtine o auditie de inalta calitate, la o putere maxima apreciabila (4…6 W). Sensibilitatea la intrare 50 uV.

Receptoarele de clasa a II-a sint de buna calitate, care la dimensiuni, greutate si pret de cost scazut dau o auditie satisfacatoare. Sensibilitatea la intrare este de 100 uV, iar puterea audio maxima este de ordinul 1,5… 3W.

Receptoarele de clasa a III-a sint realizate mai simplu, la un pret redus, au dimensiuni mici si dau o auditie satisfacatoare. Sensibilitatea este relativ scazuta (200 uV) si puterea mica (0,5 … 1 W). Numarul de reglaje este redus la minimum. In aceasta categorie de receptoare se cuprind in general si receptoarele superheterodina alimentate la baterii.

Receptoarele de clasa a IV-a (de tip popular) sint receptoare simple, cu detectie sau cu amplificare directa, avind o sensibilitate mica (500—1 000 uV) si o putere, de iesire mica (0.5 W).

Radioreceptoarele cu performante inferioare clasei a IV-a sint considerate ca fara clasa. Radioreceptoarele cu caracter special (trafic, supraveghere, benzi etc.) nu se incadreaza in aceasta clasificare.

De asemenea, se disting in ansamblu urmatoarele variante constructive de radioreceptoare cu schimbare de frecventa
— radioreceptoare pentru MA;
— radioreceptoate pentru MF monofonice;
— radioreceptoare pentru MF stereofonice;
— radioreceptoare pentru MA/MF, monofonice;
— radioreceptoare pentru MA/MF, stereofonice.

Toate aceste tipuri pot fi construite cu tuburi, cu tranzistoare tau cu circuite integrate precum si cu scheme hibride.

Functionarea etajelor radioreceptoarelor cu schimbare de frecventa va fi studiata in capitolul urmator, la analiza pe etaje a montajelor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top