Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Termometru

   

Pentru citiri precise si rapide se prefera utilizarea unor termometre electronice. In continuare este prezentat un termometru simplu, cu sensibilitate buna si variatie liniara in gama 22 – 42C. Domeniul poate fi extins prin modificarea valorilor rezistentelor R6 si Rth. Termometrul are in componenta sa un multivibratorn, format din tranzistoarelel T2 si T3 plus doua etaje amplificatoare-separatoare. Intre iesirile acestora s-a montat instrumentul indicator.

Daca este satisfacuta egalitatea:

forma de unda este simetrica si prin instrument nu trece curent. Odata cu modificarea rezistentei termistorului, echilibrul dispare. Pe instrument se poate citi valoarea dezechilibrului (proportional cu temperatura). Cu ajutorul potentiometrului R7 se stabileste capul de scala (temperatura de la care incepe citirea).

Alimentarea instrumentului se face de la doua baterii de 3V sau de retea. Alimentatorul contine un transformator de sonerie sau de alt tip ce poate furniza o tensiune de 4-5V. Redresarea se rcalizeaza cu 4 diode de tip 1N4001. La punerea in functiune, in locul grupului R15 – C3 instrument se conecteaza o capsula receptoare cu impedanta de 1000 … 2000Ω. Daca multivibratorul functioneaza se va auzi un ton. Tranzistoarele T2 si T3 se sorteaza in vederea obtinerii unor caracteristici cat mai apropiate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top