Articole electronica, kituri, scheme
BFO

BFO pentru CW-SSB

   

In echipamentele de trafic radio pentru comunicatii CW-SSB, ultimul oscillator in lantul de receptive sau primul in cel de emisie poarta denumirea curenta de BFO.

Pentru demodularea semnalului SSB-CW oscilatorul BFO trebuie sa furnizeze un semnal cu 3 frecvente bine stabilizate. De obicei, daca frecventa intermediara poseda un filtru de banda ingusta cu cristale de cuart oscilatorul BFO contine 3 cristale avand valorile stabilite de fabricantul filtrului. Trecerea de la banda laterala superioara (USB) la cea inferioara (LSB) si apoi in telegrafie (CW) se realizeaza curent prin intermediul unui commutator mecanic. Deoarece orice dereglare a dispozitivului sau aparitia unor rezistente sau capabilitati parasite suplimentare duc la modificarea caracteristicilor semnalului, se propune o idee interesanta prin care comutarea cristalelor se efectueaza electronic.

Montajul utilizeaza un transistor FET de tipul BF245 sau BF256. Socurile de radiofrecventa se realizeaza pe miezuri de ferita, bobinand un numar de spire astfel incat inductanta sa rezulte de aproximativ 10mH. Inductanta L contine 66 spire din CuEm de 0.12mm bobinate pe un miez de F.I. 455KHz cu AL = 23.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top