Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Rezistenta electrica

 

Vom examina acum încă o valoare importantă care caracterizează circuitul electric.

Ştim că diferitele substanţe nu conduc la fel curentul electric şi de aceea ele se împart în materiale conductoare şi dielectrice. Influenţa naturii conductorului asupra valorii curentului se stabileşte cu ajutorul rezistenţei electrice, numită mai simplu rezistenţă şi care este în funcţie de dimensiunile şi de natura materialului conductorului. Rezistenţa provine din faptul că electronii curentului fiind în mişcare, se ciocnesc de particulele conductorului şi-l încălzesc.

Cu cît un conductor este mai lung şi mai subţire, cu atît rezistenţa lui este mai mare.

Argintul şi cuprul au cea mai mică rezistenţă. O rezistenţă ceva mai mare o are aluminiul şi una şi mai mare – oţelul. In unele cazuri este nevoie să avem o rezistenţă mare pentru curent. Pentru asemenea cazuri se folosesc conductori fabricaţi din aliaje speciale cu rezistenţă mare ca : nichelina, constantanul, manganina, nicromuL etc. Rezistenţe foarte mari se obţin utilizînd cărbunele. Nicromul şi alte cîteva aliaje au o mare rezistenţă la căldură, adică rezistă mult la o temperatură înaltă şi de aceea se întrebuinţează la apar^ele electrice de încălzit.

Pentru măsurarea rezistenţelor se folosesc următoarele unităţi: ohmul, kiloohmul, egal cu 1 000 ohmi şi megohmul, egal cu 1 milion de ohmi. Aceste unităţi de măsură se notează prescurtat : ohmi , kohmi, Mohmi. O sîrmă de cupru de 1 m lungime şi 0,15 mm diametru, are o rezistenţă de 1 ohm. Conductorii de legătură fabricaţi din cupru au totdeauna o rezistenţă foarte mică, de fracţiuni infime dintr-un ohm. Aparatele electrice de încălzit au o rezistenţă de cîteva zeci de filamentele diferitelor lămpi electrice au o rezistenţă între zeci şi sute de ohmi, iar dielectricii – sute şi mii de Mohmi . In aparatele de radio se întrebuinţează rezistenţe diferite, începînd de la unităţi de ohm, pînă la cîţiva Mohmi. In fig. 7 este reprezentat aspectul exterior al unei rezistenţe din cărbune sau chimică, folosită în aparatajele de radio, precum şi reprezentările convenţionale din scheme. Rezistenţa se notează prin litera R sau r.

8. Rezistenta electrica 1

Rezistenţele diferiţilor conductori pot fi calculate cu ajutorul tabelei 1 (vezi capitolul 14).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top