Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Circuitul electric

 

Legînd prin conductori polii sursei de curent la a- paratul care trebuie alimentat cu curent, de exemplu, la lampa cu incandescenţă reprezentată în schemă printr-un cerc mic cu cruciuliţă sau numai printr-o cruciuliţă, vom obţine cel mai simplu circuit electric închis (fig. 4). Atîta timp cît sursa de curent este în acţiune, cît timp în element are loc o reacţie chimică, în circuit va acţiona o f.e.m. şi va trece un curent. Dacă vom întrerupe circuitul electric într-un loc oarecare, curentul se va întrerupe. Forţa electromotoare va continua însă să existe şi în circuitul întrerupt.

Aşa dar, pentru ca să circule un curent continuu, în afară de forţa electromotoare, trebuie să mai existe şi un circuit electric închis. Fiecare circuit închis cuprinde o porţiune numită interioară, adică elementul, sau o altă sursă de curent şi una exterioară, din care fac parte toate aparatele şi conductorii conectaţi la sursa de curent.

In circuitul închis, fluxul de electroni se deplasează de la minusul sursei, prin circuitul exterior, de exemplu prin lampă, spre plusul sursei. Apoi trece în interiorul sursei de la plus spre minus. După cum am arătat mai sus, s-a convenit să se considere, că în circuitul exterior curentul se deplasează de la plus spre minus, adică în sens invers deplasării reale a electronilor. Pentru studiul diferitelor scheme mai complexe, este important să reţinem, că în orice circuit închis curentul trece neapărat prin sursa f.e.m.

De asemenea, este important să cunoaştem bine de osebirea dintre f.e.m. şi curent. Forţa electromotoare care creează diferenţa de potenţial între polii elementului galvanic, sau ale altei surse de curent, există independent de faptul că circuitul este închis sau nu, dacă există curent sau nu. Curentul, însă, poate avea o anumită valoare numai dacă circuitul este închis. Aşa dar, f.e.m. este aceea care provoacă apariţia curentului, iar curentul caracterizează însăşi deplasarea elecronilor. Tot astfel, dacă într-o reţea de apă toate robinetele sînt închise, apa nu va circula prin ţevi şi deci nu va putea fi vorba de vreun curent de apă, deşi există o presiune a apei. Este suficient, însă, să deschidem un robinet pentru ca sub acţiunea acestei presiuni apa să înceapă să circule, iar în ţevi să se obţină un anumit curent de apă.

Dacă în diferite părţi ale unui circuit electric simplu, format dintr-un element închis printr-o lampă, vom conecta ampermetre, se va constata că toate indică aceleaşi valori. Un asemenea circuit este caracteristic prin faptul că toate aparatele lui, adică lampa, elementul, ampermetrele, sînt conectate în serie, unul după altul. Curentul trece succesiv prin toate aparatele sau prin toate porţiunile circuitului. Un asemenea circuit se numeşte circuit în serie, iar conectarea aparatelor din circuit, conectare în serie.

Intr-un circuit serie, curentul este acelaşi în orice punct. Această lege este foarte importantă, dar mulţi comit adesea greşeala, socotind că un curent plecmd de la un pol al sursei se micşorează treptat pe parcursul său ajungînd la celălalt pol, mai slab. Aceasta ar însemna, că o parte din electroni se opresc undeva şi se acumulează, ceea ce nu se întîmplă în realitate.

Legea invariabilităţii curentului în fiecare porţiune a unui circuit în serie rămîne valabilă, oricare ar fi numărul de aparate conectate în serie. Nu trebuie să uităm însă că sursa f.e.m. este totdeauna legată în serie cu porţiunea exterioară a circuitului. De aceea, curentul în interiorul sursei de curent va fi acelaşi ca şi în circuitul exterior. Cu alte cuvinte, prin generator, trece totdeauna curentul total, consumat de circuitul exterior.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top