Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Capitolul 1 – Curentul electric: 1. Electronii si sarcinile electrice

 

Toate substanţele sînt compuse din particule foarte mici numite molecule, invizibile chiar la cel mai puternic microscop. La rîndul lor, moleculele se compun din particule mai mici, numite atomi. In interiorul atomilor tuturor substanţelor se află particule materiale şi mai mici şi extrem de mobile, numite electroni. Fiecare electron are o sarcină electrică negativă cu o valoare anumită.

In orice atom, electronii au o mişcare de rotaţie foarte mare în jurul particulei centrale, care poartă denumirea de nucleu. In comparaţie cu electronul, nucleul este mult mai masiv, este mai puţin mobil şi are o sarcină electrică pozitivă.

Cînd este un exces de electroni se obţine o sarcină electrică totală negativă, care se notează cu semnul “minus” (—). Dimpotrivă, cînd este o cantitate insuficientă de electroni se obţine o sarcină pozitivă, care ne notează cu semnul “plus” (+). Sarcinile electrice de acelaşi semn, adică pozitivă cu pozitivă, sau negativă cu negativă se resping. Astfel, de exemplu, electronii se resping totdeauna. Dimpotrivă, sarcinile de semn opus, adică pozitive şi negative se atrag.

Mediul material în care acţionează forţele de atracţie sau de respingere reciprocă între sarcinile electrice se află într-o stare deosebită şi poartă denumirea de cîmp electric. Acest cîmp există totdeauna în jurul fiecărei sarcini electrice.

Se obişnuieşte ca un cîmp electric să fie reprezentat prin săgeţi numite linii de forţă, care indică sensul acţiunii forţelor electrice. S-a convenit să se considere că liniile de forţă arată acţiunea cîmpului asupra unei sarcini elementare pozitive. Cu alte cuvinte, fiecare linie de forţă reprezintă calea pe care, sub acţiunea cîmpului electric, s-ar deplasa o sarcină elementară pozitivă. Deci, liniile de forţă electrice pleacă totdeauna de la sarcina pozitivă spre cea negativă, după cum s-a reprezentat în fig. 1.

Capitolul 1 Curentul electric 1 Electronii si sarcinile electrice 1

Deoarece cîmpul electric acţionează asupra sarcinilor electrice şi le poate deplasa, rezultă că el posedă energie. Potrivit concepţiilor moderne, se consideră că energia sarcinilor electrice se află în cîmpul lor electric.

Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top