Articole electronica, kituri, scheme
Echipamente

Sortator pentru rezistente

   

1. SORTAREA UNEI VALORI

Pe locul rezistentei de referinta si la bornele Rx se monteaza cate o rezistenta cu valoare egala cu cea pe care dorim sa o sortam. Se regleaza RA astfel incat dioda LED1 sa lumineze (diodele LED2 si LED3 raman stinse). Se mareste valoarea frecventei R3 pana cand se aprinde unul

din LED-urile 2 sau 3. Operatia se repeta pana cand printr-o rotatie foarte mica a cursorului rezistentei RA, se trece de la aprinderea LED-ului 1 la aprinderea LED-ului 2 sau 3. In acest moment, sensibilitatea si precizia puntii sunt maxime. La bornele Rx se cupleaza pe rand, rezistenlele ce trebuie sortate. In cazul in care se aprinde dioda LED1, rezistenta Rx are valoarea cautata.

2. MASURAREA VALORII UNEI REZISTENTE NECUNOSCUTE Rx

Cursorul potentiometrului RA ramane in pozitia de la punctul 1. In locul rezistentei de referinta se cupleaza o cutie decadica. Se cupleaza Rx. Daca Rx<Rref se aprinde LED-ul 2.

Se modifica valoarea rezistenlei decadicc in trepte. Daca se aprinde dioda LED3, se revine cu o treapta inapoi si se reia cresterea valorii rezistentei de referinta in trepte mai mici.

Se creste sensibilitatea prin marirea valorii rezistentei R3 si se repeta operatia de crestere a valorii rezistentei de referinta pana se ajunge la treapta cea mai fina. In momentul aprinderii diodei LED1, se citegte valoarea.

3.VERIFICAREA INCADRARII INTR-O CLASA DE TOLERANTA

Etalonarea din rezistenta RA se face ca la punctul 1. Sa presupunem ca se verifica daca un stoc de rezislente se incadreaza in domeniul R±10%. La bornete Rrcf se cupleaza o rezistenta de valoare R. La bornele Rx se cupleaza o cutie decadica reglata la valoarea R+10%. Se regleaza R3 pana cand se aprinde dioda LED3 si se stinge dioda LEDl. Dupa aceea se modifica valoarea rezistentei decadice la R-|10%. In acest caz trebuie sa se aprinda dioda LED2.

Aceste operatii se repeta pana cand dioda LED1 ramanc aprinsa pentnu orice valoare a rezistentei decadice cuprinsa in domeniul R±10%. Astfel orice rezistenta care produce aprinderea diodei LEDl se incadueaza in limitele de toleranta R±10%.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top