Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Locul de lucru

 

Se organizează în majoritatea cazurilor pe o masă obişnuită acoperită cu o foaie de material plastic, tip linoleum, bine fixată şi curată. Masa se va instala pe cît posibil într-un loc luminos, în apropierea unei prize electrice. Masa de lucru este bine să aibă 2-4 sertare, în care se vor aşeza în ordine, de preferinţă fin cutii etichetate, diverse piese necesare (rezistenţe, condensatoare, tranzistoare, diode, piuliţe, şuruburi, sîrmă de conexiuni etc.). Pe exteriorul mesei se fac o serie de instalaţii permanente, printre care :
— o priză multiplă, de tipul celor existente în comerţ (rotundă, cu 3 locuri de priză) ;
— o lampă de birou ;
— un suport pentru ciocanul de lipit (preferabil un pistol de lipit) ;
— instalaţiile de antenă şi pământ executate conform prescripţiilor.

Antena necesară lucrului în laborator se poate monta în interiorul camerei sau în exterior (pe casă, în curte etc.). In orice situaţie ea se va confecţiona din liţă de aramă, izolată la capete de elementele cu care se va fixa prin izolatori de porţelan de tip ou (procurat din comerţ) sau prin rondele izolatoare din plexiglas.

In situaţia în care antena se montează in cameră (laborator), ea se va fixa de-a lungul unui perete, la o distanţă de 1 metru atît faţă de tavan, cît şi faţă de peretele paralel cu ea. Dacă dorim să avem o antenă cu eficacitate maximă, aceasta se va monta in afara camerei de lucru, de regulă pe acoperişul casei.

Antena de pe casă (între două case sau între casă şi un stîlp înalt etc.) se va instala cit mai departe cu putinţă de elementele învecinate (arbori, coşuri pentru fum etc.). De asemenea se va ţine seama ca poziţia antenei să fie perpendiculară pe liniile de tramvai şi liniile electrice de lumină, aceasta pentru a evita cît mai mult posibil paraziţii creaţi de sursele exterioare.

“Pământul” se poate realiza mult mai uşor, în sensul că de la borna “pământ” montată la masa de lucru se va întinde un conductor metalic izolat (de preferinţă din cupru) la o ţeavă de apă sau de calorifer, unde se va lipi (cositori). O legătură mai bună se realizează ducând capătul conductorului izolat nu la o ţeavă, ci în afara încăperii (în curte), unde va fi lipit (prin cositorire, sudare, nituire) la o bară metalică (de preferinţă din cupru), care se va îngropa în pământ la l-2 metri. Se va avea grijă ca pământul din jurul barei metalice îngropate să fie udat din timp în timp.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top