Articole electronica, kituri, scheme
Software

Cum sa alegi software de proiectare PCB (cateva variante gratis si platitie)

 

Dacă studiați la universitate, lucrați pentru o companie mică, lucrati pe cont propriu sau suntet pasionat de electronica, este posibil să nu vă permiteți un software scump pentru proiectarea de cablaje imprimate (PCB-uri). In acest articol am grupa majoritatea softurilor pentru proiectarea cablajelor impriamte. Softurile sunt gratis si contract cost.

Variante gratis

PCBWeb
PCBWeb este o aplicație CAD gratuită pentru proiectarea și fabricarea hardware-ului electronic. Proiectați scheme de mai multe foi cu instrumentul nostru de cablare rapid și ușor de utilizat. Rutați plăci multistrat cu suport pentru pungile de cupru și verificarea DRC. Catalog integrat de piese Digi-Key cu Bill of Materials Manager.

ZenitPCB
Este un instrument software excelent de proiectare a layout-ului pentru crearea plăcii de circuite imprimate profesionale (PCB). Este un program CAD ușor de utilizat, care vă permite să realizați proiectele dvs. într-un timp scurt. Cu ZenitPCB Layout este posibil să se creeze proiectul pornind atât de la captura schematică, fie de aspectul propriu-zis.


TinyCAD
Este un program care vă ajută să desenați diagrame de circuit. Acesta este completat cu bibliotecile de simboluri pentru a vă începe imediat. Pe lângă faptul că puteți imprima pur și simplu desenele, puteți utiliza TinyCAD pentru a publica desenele dvs. copiind și lipind într-un document Word sau salvând ca hartă de hârtie PNG pentru web.

Osmond PCB
Este un instrument flexibil pentru proiectarea plăcilor de circuit imprimat. Se rulează pe Macintosh. Numeroasele sale caracteristici includ: dimensiuni de bord practic nelimitate, număr de straturi de bord, număr de piese, suport atât pentru piese de montaj, cât și pentru piese de montaj la suprafață și multe altele.

BSch3V
Este un program de captare schematic pentru Windows. Numele „BSch” este o prescurtare a „Schema de bază”. Are doar funcții de bază, pentru a simplifica funcționarea.

ExpressPCB
Este un moment de învățat și de utilizat. Stabilirea PCB-urilor este ușoară, chiar și pentru primul utilizator.

Kicad
Este un software open source (GPL) pentru crearea de diagrame electronice și schema de placă de circuit imprimat. Este util pentru toată lumea care lucrează în proiectare electronică (scheme și placă imprimată până la 16 straturi).

gEDA
Funcționează pe Linux și a produs instrumente care sunt utilizate pentru proiectarea circuitului electric, captarea, simularea, prototiparea și producerea schematică. În prezent, proiectul gEDA oferă o suită matură de aplicații software gratuite pentru proiectarea electronică, incluzând captarea schematică, gestionarea atributelor, generarea facturilor de materiale (BOM), listarea pe net în peste 20 de formate netlist, simulare analogică și digitală și placă de circuit imprimat (PCB) ) aspect de proiectare.

Friting
Software-ul Fritzing este o interesantă inițiativă open-source pentru a sprijini designeri, artiști, cercetători și pasionați să lucreze creativ cu electronice interactive și să dezvolte proiecte electronice. Fritzing vă ajută să aflați mai multe despre circuitele electronice, să vă documentați proiectele și chiar să vă pregătiți pentru producție.

DesignSpark PCB (varianta gratis)
DesignSpark PCB este cel mai accesibil software de design electronic al lumii. Ușor de ușor de învățat și ușor de utilizat, este conceput pentru a reduce semnificativ timpul dvs. de conceptie până la producție. La baza acestei abordări unice se află un motor software puternic care vă permite să captați Scheme, proiectarea plăcilor PCB și machete.

EasyEDA
EasyEDA este un set gratuit de instrumente EDA bazat pe web și cloud, instalat zero, care integrează captarea schematică puternică, simularea circuitului în mod mixt și dispunerea PCB într-un mediu de browser fără platformă, pentru ingineri electronici, educatori, studenți și pasionați.

Variante platite

Diptrace este cel mai accesibil instrument de proiectare a PCB-urilor. Există o versiune gratuită disponibilă cu o capacitate limitată de proiectare doar pentru 300 de pini și 2 straturi. Versiunile studenților pot fi achiziționate cu un discount generos. Unele dintre caracteristicile cheie ale Diptrace includ:

 • Proiectare de scheme ierarhizate cu mai multe niveluri și mai multe foi de schema, verificarea regulilor electrice (ERC), capacitate de import/export din/către alte instrumente de proiectare PCB-uri.
 • Biblioteca standard contine 140.000 de componente și 15.200 de modele, dar software-ul este livrat cu un editor de componente și modele pentru personalizarea componentelor bazate pe dimensiuni, formă etc. Mai include si 7500 modele 3D gratuite.
 • Conversie directă de schema-pe-placa și adnotare înapoi (de la PCB la schema), semnalizare diferențială de viteză mare și diferențială, rutare automată bazată pe formă.

Eagle de la Autodesk se află la un nivel mai ridicat în ceea ce privește prețul, dar încă nu se află în secțiunea „utilizare profesională”. Insă marea bază de date a utilizatorilor face mai ușor să găsești ajutor printre membrii forumurilor și comunităților. Există o mulțime de tutoriale disponibile pe canalul de Youtube al Autodesk. Acesta oferă funcții excelente, cum ar fi:

 • Simulator SPICE încorporat, blocuri de design reutilizabile, sincronizare design în timp real.
 • Metode avansate de rutare (interactiv push and shove routeing, evitarea obstacolelor, etc.), instrumente intuitive de aliniere.
 • Posibilitatea de a reuși să creeze și să gestioneze biblioteci ca o echipă în versiunea completă („premium”).

Circuit Studio este un software accesibil de la Altium, care vine cu unele caracteristici ale software-ului Designer, cum ar fi Altium Vault a pieselor din bibliotecă. Am fost plăcut surprins de cantitatea de conținut video de bună calitate pe care o au împreună cu documentația completă cu navigare clară.

Să aruncăm o privire mai atentă la caracteristicile software:

 • Routing interactiv și inteligent, colaborare cu instrumente MCAD, simulare încorporate în analog și digital
 • Proiectare de schemă ierarhică, design de configurare PCB bazat pe constrângeri, compatibilitate cu Altium Designer și  Eagle
 • 000 de componente în Biblioteca de conținut CircuitStudio

Easy PC, după cum sugerează și numele său, este un instrument ușor și intuitiv pentru proiectarea PCB, care se află în industria electronică de mai bine de 20 de ani. Este complet configurabil pentru a se potrivi nevoilor utilizatorilor profesioniști, precum și ale pasionaților.

Costul software-ului este menținut foarte accesibil, dar utilizatorii pot achiziționa instrumente suplimentare și biblioteci in plus. De exemplu, routerul PCB bazat pe forme de înaltă performanță costă de la 327 lire sterline. Cam scump…

Majoritatea funcțiilor pe care le așteptați în software la acest preț sunt incluse în Easy PC, dar să vedem ce este interesant acolo:

 • Posibilitatea de a salva fișierele de tehnologie de proiectare, asistența de gestionare / creare a bibliotecii, sondarea încrucișată instantanee a proiectelor
 • Proiect ierarhic „de sus în jos” și „de sus în jos”, exportul net al SPICE pentru 10 interfețe diferite, verificarea regulilor electrice (ERC), adnotarea înainte și înapoi între modele schematice și PCB
 • Reutilizarea proiectării, verificarea integrității, autorul Traceroute, turnare de cupru pe bază de formă, generator de BOM personalizat

DesignSpark PCB Pro a fost lansat relative recent pentru utilizare profesională, dar cu o fracțiune din costul software-ului din gama înaltă. Este livrat cu un număr nelimitat de pini și straturi, așa cum a fost pentru o versiune gratuită a software-ului, dar există funcții mai interesante în interior care nu erau disponibile anterior:

 • Design ierarhic, DRC schematic, forme de umplere automată, note de design
 • Gerber panelizat, manager de revizii, trei tipuri de via (neterminate (blind), îngropate, gaura placata), DRC PCB extins cu semnalizare
 • Moduri avansate de rutare, pungi de cupru cu trapa încrucișată, lacrimi, glonț și forme de tampon asimetrice, închidere automată a șinelor între plăcuțe și plăcuțe SMD

Software-ul este livrat cu o versiune de evaluare care vine cu toată funcționalitatea, cu excepția salvării fișierelor de proiectare și a fișierelor de ieșire Gerber. Interfața software este foarte intuitivă și ușor de învățat urmând ghidul utilizatorului.

Următoarele tabele rezumă principalele caracteristici tehnice ale instrumentelor software discutate mai sus.

  Proiectare ierarhică Editor de panou Vizualizare 3D Manager de variante Editor / creatorul bibliotecii
DipTrace da da da Nu da
Vultur da da da da da
Studioul de circuite da Nu da da da
PC ușor da da da da da
DS PCB Pro da da da da da
Proiectare schematică și PCB

 

  Importarea din alt software Integrare cu instrumente CAD Exportul în software de simulare
DipTrace Eagle, Altium, P-CAD, PADS și OrCAD Export în format STEP sau VRML 2.0 Spice Netlist Export: LT-Spice
Vultur P-CAD, Altium, Protel Export în format de fișier STEP Simulator SPICE încorporat
Studioul de circuite PADS, P-CAD, OrCAD, Protel, Eagle Import / export în format de fișiere IDF și STEP Motor integrat SPICE care acceptă modelele Pspice, SPICE 3F5 și XSPICE
PC ușor Eagle, OrCAD, Ultiboard Multisim, Boardmaker Import / export din format de fișier DXF Exporturi Netlist Spice: B2 Spice, IsSpice, LT Spice, MicroCap, Pspice, SiMetrix, Spice3, Tina, TopSpice.
DS PCB Pro Vultur, OrCAD Export în format de fișier IDF

Import în format de fișier DXF

Exporturi Netlist Spice: SPICE, LT-Spice, Tina
Colaborare cu alte programe software

 

  Ușor de folosit A sustine Tutoriale Navigare pe site
DipTrace da Bun Normal Bun
Vultur da Bun Foarte bine Bun
Studioul de circuite Normal Bun Normal Bun
PC ușor Normal Foarte bine Bun Normal
DS PCB Pro da Bun Normal Bun

 

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top