Articole electronica, kituri, scheme
Alarma

Detector de prezență

 

Articol publicat in revista RET

Montajul propus are la bază un detector de prezenţă piroelectric cunoscut şi sub denumirea de detector pasiv de infraroşu. Schema electrică este deosebit de simplă, deci realizarea practică nu va ridica nicio problemă. Modulul de bază se numeşte MS02. (U2 pe schemă) şi este un integrat hibrid. Alimentarea acestuia se realizează cu tensiune continuă in domeniul +3 … +6 V. Ieşirea este un tranzistor cu colectorul în gol care trece în nivel logic LOW timp de 8 secunde din momentul în care detectorul a captat radiaţia unui corp mai cald decât mediul. Deoarece este proiectat pentru utilizări cât mai variate cum ar fi comanda de aprindere a unei lumini, modulul dispune de o intrare pentru fotorezistor (LDR pe schemă) care inhibă captatorul în prezenţa luminii.

Alimentarea se realizează de la reţeaua de 220V AC, printr-un transformator, apoi redresare, filtrare şi stabilizare cu circuitul U1 de tip 78 L05 sau 78 M05. Fotorezistorul LDR poate fi montat sau nu, în funcţie de aplicaţie. Rezistenţa sa la întuneric trebuie să fie mare, pentru a nu inhiba senzorul MS 02 tot timpul. Releul utilizat este miniatură, curentul prin contacte fiind cerut de aplicaţia propriu-zisă. Tensiunea pe bobină poate fi 12V (R2 se scurtcircuitează) sau 6V (R2 va fi de aceeaşi valoare cu rezistenţa bobinei releului).

Montajul odată realizat se poate monta în orice tip de carcasă, dar este preferabilă utilizarea unei lentile Fresnel din material plastic, în acest fel crescând mult distanţa de detecţie a senzorului hibrid MS 02.

Datasheet pentru circuite:
LM78L05datasheet

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top