Scopul acestul articol este sa va ofere informatie in plus ca sa va ajute sa treceti certifcare cu succes.
Ce inseamana certificarea unui produs?
In termeni simpli dupa cum se stie pentru ca un produs sa fie comercializat trebuie sa corespunda anumitor standarde internationationale (CE, UL, TUV, C-Tick, etc). Si anume, echipamentul trebuie testat si trebuie sa treaca cu success testele cum ca nu interfereaza cu alte echipamente si de asemenea cum ca este imun la inteferentele provocate de tot ce este in jurul echipamentului. Numai dupa ce echipamentul este certificate poate fi pus pe piata si comercializat.
Pregatirea pentru certificare
Totul incepe cu schema electrica a circuitului in care trebuie sa montam componente care reduc sau elimina interferentele provocate de acest circuit si cresc imunitatea. Apoi ne concentram la cablajul electric care trebuie trasat tinind cont de tipul circuitului (ex: adaptarea impedantei pentru linii de viteza mare sau adaugarea unui plan de masa suficient care sa absoarba orice radiatii sau vias).
Testarea si validarea produsului in forma de cablaje, respectiv cu componente, este etapa urmatoare. Folositi un plan de test si documentati rezultatele obtinute.
Dupa ce testarea in cadrul firmei (metoda de testarea va fi tratat intr-un alt articol) s-a terminat pregati-ti echipamentul pentru certificare.
Pasii care trebuie urmati sunt destul de simpli:
– Algeti standardul cu care doriti sa lucrati si in care doriti certificarea produsului/echipamentului. ATENTIE: fiecare standard are o asa zisa “clasa” in functie de tipul echipamentului dvs. va veti incadra la o anumita clasa si automat un anumit set de teste;
– Pregatiti un plan de test care sa continua modul in care echipamentul este alimentat, conectat in retea (daca este), cablurile care sunt necesare*, modul in care este pus in functiune si orice alte detalii care sa faciliteze testarea prodului cat mai usor;
– Fiti pregatit sa faceti o analiza de risk, ca sa anticipati orice problema si sa fiti pregatiti cu o solutie;
– Fiti pregatit sa platiti un ban in plus direct a facilitatii de testare, pentru asa zisa munca de detectiv. Aceasta munca este necesara si valoroasa pentru ca produsul sa poata trece cu success testele.
* ATENTIE: Cablurile trebuie sa fie destul de lungi (zeci de metri), pentru ca de obicei camerele sunt foarte mari.
Ziua de test
Daca nu a-ti mai trecut printr-o certificare si sunteti la prima certificare, sigur o sa intimpinati mici (sau mari) probleme. Este important sa intelegeti cand primiti raspuns de la firma care face testarea si sa intelegeti care este problema cu adevarat.
Personal am trecut prin faza in care echipamentul in configuratia in care am specificat-o in planul de test a picat cu brio la testele de emisie, ca sa realizez ca tensiunea de alimentare nu a fost suficient filtrata si planul de test nu a fost respectact in totalitate. Tocmai de aceea, inainte sa panicati incercati sa intelegeti care este problema cu adevarat.
Exemplu practic
Produsul se doreste a fi certificat conform cu EN 61000-6-3
Primul resultat cu sursa de alimentare ne filtrata si configuratia nu a fost respectata
Dupa cum se vede daca a-si fi lasat produsul in configuratia intiala sigur nu a-si fi obtinut certificarea.
Dupa aplicarea unui filtru pe cablu si pe sursa de alimentare am obtinut:
Dupa ce am schimbat configurarea produsului, adica am schimat modul in care produsul va fi conectat in sistem (pe teren), am obtinut urmatorul rezultat.
Produsul a fost certificate si este aprobat pentru punerea pe piata ca produs comercial.
Concluzii
Certificarea unui produs/echipament este o stiinta exacta si care cere multa experienta, insa in acelasi timp este si o arta. Aspectul artistic consta in a intelege problema si a o rezolva prin mici modificari care sa ajunga la rezultatul dorit si anume certificarea.
Daca certificarea nu este obtinuta produsul trebuie sa treaca printr-o revizie, care presupune timp si care cere cateodata multi bani. Faceti-va lectiile de acasa inainte de a certifica un produs. Eu recomand sa nu certificati niciodata prima versiune a produsului (si anume prototipul). Incercati sa faceti cel putin o revizie in care implicati si alti specilisti pentru verificare.
Ganditi-va bine la modul in care pregatiti planul de test. Adaugati la circuitul aferent filtrele necesare ca sa reduceti timpul de test.
Daca rezultatele nu sunt bune, ganditi-va ce puteti face in partea sistemului ca sa eliminati problema. In majoritatea cazurilor exista o solutie simpla si care nu costa multi bani.
Ultimul sfat care vi-l dau este dupa ce ati trecut certificarea sa incercati sa intelegeti de ce a trebuit sa puneti filtre pe cabluri sau pe alimentare si care au fost frecventele – problema. Reventi la cricuitul dvs. si analizati-l poate reusiti sa descoperiti problema.
Experienta profesionala
Am lucrat personal la multe proiecte insa anul acesta (2013) este pentru prima data cand am facut design complet pentru un produs (de la A la Z), inclusiv certificare. Am fost comisionat sa pregatesc un produs pentru lansarea comerciala si am avut ca punct de start of platforma (BETA) a produsului care avea cateva lipsuri.