Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Auto-apărare împotriva câinilor

 

Articol publicat in revista RET

S-ar putea să zâmbiţi la un astfel de titlu într-o revistă de electronică! Să nu uităm însă că în aceste pagini ne-am propus să vă recomandăm câteva scheme utile cu domenii de aplicaţie diverse. Şi poate nu odată s-a întâmplat să vă atace un câine, fără a avea aparent vreun motiv. Nu ştim ce soluţie aţi găsit în acel moment, dar acum vă propunem un montaj simplu şi eficient, altfel zis o soluţie ieftină, elegantă, la îndemână şi sigură!
Funcţionarea schemei este foarte simplă. IC1 de tip 555 este conectat în montaj de astabil, cu frecvenţa de lucru reglabilă din P1.

Tensiunea de la pinii 6 şi 2 este de forma “dinte de fierăstrău”, urmărind încărcarea şi descărcarea lui C1. Aceasta comandă prin intermediul lui T1 (şi componentele aferente) cel de-al doilea oscilator, realizat IC2 tot de tip 555. Prin modul de conectare la pinul 5=CONTROL VOLTAGE se realizează o modulare în frecvență a semnalului generat, între 20 … 40 kHz. Valorile extreme depind de poziţia lui P1. Tranzistorul T2 amplifică semnalul generat de IC2. Bobina L2 are rol de a genera prin autoinducţie impulsuri de înaltă tensiune pentru alimentarea traductorului piezoceramic SP1.

L1 formează un circuit acordat foarte simplu, astfel încât la bornele lui SP1 semnalul să aibă o formă aproape sinusoidală. L1 este bobină încapsulată de mică dimensiune cu valoarea de 1 mH, iar L2 este primarul unui transformator de reţea de mică dimensiune (1 … 3 VA), cu valoarea rezistenţei între 2 kΩ şi 4 kΩ. Tweeterul SP1 este un traductor piezoceramic de mici dimensiuni (Φ = 15 … 30 mm) care poate lucra până la 40 kHz.

Alimentarea montajului se realizează cu o baterie de 9 V. Prin conectarea lui C6 se poate testa montajul în domeniul audio.
Atenţie! Acest montaj produce nivel sonor de cca. 105 dB, care poate afecta auzul (mai ales Ia copii!) în caz de expunere directă prelungită. Reglarea se realizează din P1 şi P2 pe un animal care vă face probleme.

 

Datasheet LM555:LM555

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top