Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Zavor codificat electronic

 

Montalul alaturat este destinat acţionarii unui electromagnet ce indeplineşte rolul unui zavor. Desigur, deschiderea zavorului (alimentarea electromagnetului) se poate realiza doar dupa acţionarea a 5 taste din 9 (sau mai multe), si asta nu oricum, ci intr-o ordine determinate si in timp util. Apasarea unei singure taste “false” face ca deschiderea zavorului sa fie imposibila, chiar daca in continuare se apasa tastele in ordine corecta.

Dupa cum se observa din schema montajului, actionarea (deschiderea) zavorului (alimentarea electromagnetului) se face prin contactele normal deschise ale unui releu, releu a carui inaasurare este alimentata prin trecerea in conducţie a tiristorului Ty4. Pentru ca Ty4 sa treaca in conducţie trebuie sa se actioneze KA-KE in urmatoarea ordine.

  1. Sa se inchida tasta KA suficient timp pentru ca C1 sa se incarce la tensiunea sursei de alimentare. Astfel, T1 si T2 vor trece in conductie, polarizind anozii tiristoarelor Ty1, Ty2 şi
  2. Sa se inchida pentru scurt timp tasta KB, cand prin D1 poarta lui Ty1 se polarlzeaza pozitiv, deci Ty1 va trece in conducţie.
  3. Sa se inchida pentru scurt timp tasta KC, cind va trece in conductie si Ty2 (evident cu conditia ca Ty1 sa fie deja in conductie).
  4. Sa se inchida tasta KD, cind trece in conductie Ty3, facind astfel posibila polarizarea pozitiva a portii lui Ty4 daca:
  5. se inchide tasta KE, cind trece in conductie si Ty4 alimentind releul de comanda Rel.

Releul va ramine anclansat atit timp cit nu se intrerupe circuitul anodic al lui Ty4 prin apasarea pe tasta KO, cind pentru reanclansare trebuie repetate operaţiile de la 1-5.

Siguranţa zavorului este realizata prin faptul ca, pe langa tastele utile KA, KB, KC, KD si KE, care pentru “deschidere” trebuie apasate in ordinea descrisa la 1-5 panoul mai contine si un numar opţional (in schema 4 – K1, K2, K3 si K4) de taste “Deruta”. Apasarea pe una din aceste taste (necunoasterea codului), in orice faza a “programarii” face ca prin tasta respectiva sa se descarce C1, deci automat se deschid T1 si T2 deci chiar daca pana in faza respectiva “s-a nimerit codul tiristoarelor, eventual in conductie, ramin fara alimentare anodica deci se deschid, anclansarea releului fiind posibila numai dupa reluarea corecta a operaţiilor dela 1 la 5.

Tot “siguranta zavorului” serveste faptul ca C1 se descarca in timp (cca 10 secunde) prin jonctiunea baza-emitor a lui T1 si R1, deci daca operaţiile de la 1-5 nu se fac in timp util, adica pina la descarcarea lui C1, T1 si T2 se deschid lasind fara polarizare anodlca tiristoarele eventual deja amorsate, deci montajul revine in starea iniţiala.

Timpul de “operare” s poate mari prin cresterea valorii lui C1 si/sau R1 si invers. Dupa cum se observa, tastele K1, K2, K3, K4, KA, KB, KC, KD si KE sint normal deschise, iar KO este normal inchisa. Consumul montajului este de cea 50-100 mA la 6-13 V. Tensiunea de alimentare se va alege cu 1 V peste tensiunea de anclasare ferma a releului utilizat. În repaus montajul practic nu consuma curent. Consumul de curent creste treptat (incepind cu apasarea lui KA), pe maasura electuarii operaţiilor de la 1-5 şi scade brusc la zero ori de cite ori se apasa pe una din tastele “Deruta” (K1-K4) sau trec 10  secunde de la ultima apasare pe KA.

Pe panoul de comanda (uşa, dulap, seif, etc) se vor monta butoanele tastelor K1 – K4 si KA – KE, evident intr-o ordine (dezordine) data si se vor marca cu simboluri diferite simbolurile corespunzatoare tastelor “utile” KA-KE fiind cunoscute doar de cel ce au acces la spatiul inchis cu acest zavor electronic.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top