Articole electronica, kituri, scheme
Hobby

Metronom

 

Montalul contine un circuitul βE555, care poate functiona ca monostabil-astabil sau retea de intirziere. In montaj de astabil daca la pinul 7 – “descarcar” injectam un curent variabil intre 0 si 1.5 mA atunci fortam bascularea circuitului intern, obtinind astfel o frecventa mai mare sau mai mica. Tensiunea variabila de pe cursorul lui P ajunge pe joncţiunea baza-emitor a lui T1 si rezistenta R2 si se obtine curent variabil pe care il dorim.

Frecventa de oscilaţie maxima este de 50Hz. Limita de jos este la dorinţa utilizatorulul, putind da impulsuri chiar la 24 de ore. Daca dorim ca frecventa maxima sa fie mai mica vom creşte valoarea condensalorului C1 sau ii vom scadea valoarea daca dorim sa creştem frecventa.

Etajul de ieşire furnizeaza un curent maxim de 200 mA, astfel ca putem comanda nu numai LED-ul si (sau) difuzorul, dar si (printr-un tiristor) un bec de putere mare, o sonerie etc. Acelaşi lucru il obtinem si cu ajutorul unui tranzistor avind ca sarcina un releu sau direct cuplind la iesire un releu de tensiune mica.

Montajul functioneaza si cu alimentare de la baterii, astfel incit putem sa-l folosim in aer liber, ia practicarea unor miscari in ritmul dorit etc.

Potentiometrul va fi etalonat in unitati de timp.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top