Ce sunt standardele IPC?
Standardele IPC sun folosite in industria produse electronice in general pentru inspectia pieselor electronice, asamblelor electronice, lipiturilor, a circuitelor imprimate si cablurilor. Bineinteles ca nu se rezuma doar la ce am spus mai intainte, dar in general standardele IPC sunt focusate pe calitate.
Dupa cum spune numele standardelor IPC este de fapt o organizatie internationala care se ocupa cu aceste standare. Organizatia IPC este destul de mare si conform cu ultimele numere are peste 4000 membrii certificati si gradele oferite de organizatie sunt: master instructor, instructor certificat si specialist.
In general standardele sunt prezentate intr-un volum destul de consistent si care contin o gramada de imagini care descriu situatiile de calitate. Standardele in general se pot folosii separat dar si impreuna, in functie de obiectul care este inspectat.
De exemplu pentru un cablaj electronic cu piese se poate folosi IPC-A-610E in cazul in care se inspecteaza componentele electronice si lipiturile si in acelasi timp se poate folosi IPC-A-600H. Eventual daca la cablaj s-a lucrat sau s-a modificat atunci IPC-7711/21B se aplica.
Care sunt cele mai folosite standard si la ce sunt bune?
1. IPC-A-610E “Acceptability of Electronic Assemblies” in traducere “Acceptabilitatea Ansamblurilor Electronice”: acest standard este o colectie de reprezentari vizuale de cerinte de calitate acceptabila pentru ansamblurile electronice.
2. IPC/J-STD-001E “Requirements for Soldered Electrical and Electronic Assemblies” sau “Cerinte pentru Ansamblurile Electrice si Electronice Lipite”: acest standard descrie practicile si cerintele pentru fabricarea ansamblurilor electrice si electronice lipite.
3. IPC-A-600H “Acceptability of Printed Boards” sau “Acceptabilitatea placi imprimate”: este realizat pentru a ajuta producatorii de placi cu circuite imprimate si aplicatii electronice la realizarea unei productii de înalta calitate, la cresterea productivitatii si scaderea costurilor prin asigurarea ca personalul din liniile de productie placi cu circuite imprimate si asamblare aplicatii electronice va aplica în mod corect criteriile de acceptabilitate pentru circuitele neechipate cu componente electronice.
4. IPC-7711/21B “Rework, Modification and Repair of Electronic Assemblies” sau “Refacerea, Modificarea si Reparatia Ansamblurilor Electronice”: prezinta tehnici recunoscute si aprobate de experienta industriala pentru înlocuiri de componente montate pe suprafata sau în gauri, proceduri de reparatii landuri/paduri si trasee de cupru defecte si de substrat izolator ale placilor cu circuite imprimate.
IPC-7711B-7721B-Romanian-cuprins
5. IPC/WHMA-A-620A “Requirements and Acceptance for Cable and Wire Harness Assemblies” sau “Cerinte si acceptare pentru ansambluri de cabluri si sârma”: descrie criteriile de acceptabilitate pentru interconexiuni sertizate, asigurate mecanic si lipite impreuna cu cele asociate celor de acceptabilitate pentru legaturile/asigurarea cablurilor asociate.
Cum poti sa obti certificarea in aceste standarde?
Este relative simplu: gasesti un master instructor sau un instructor certificate, treci prin curs, cumperi materialele si dai examenul si gata cateva zile mai tarziu esti certificat. In general daca nu ai certificare este recomandat sa participi la prezentarea standardului prin cursul de scurta durata (cateva zile) si apoi dai examenul imediat. Daca ai deja certificare atunci esti familiar cu standardul si ai cateva obtiuni:
– Daca standardul are o noua revizie atunci poti sa faci iar cursul de scurta durata
– sau poti sa inveti singur si poti sa dai un test “sfida” adica te pregati singur si doar mergi la examen.
Certificatul obtinut este valabil in general pentru 2 ani dupa care trebuie sa te recertifici. Eu personal am facut pana acum 2 recertificari.
Concluzie
In general daca lucrezi la o firma care are de-a face cu produse electronice este important sa te familiarizezi cu aceste standarde pentru ca te vor ajuta enrom si o sa iti usureze munca.
Articole si documente legate de examen (in limba engleza) puteti gasi aici: http://www.ipc.org/4.0_Knowledge/4.2_Training_Cert/610instr.htm
Admin Tehnium.org