Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Comutator pentru semnal analogic

   

Articol publicat in suplimentul Electronistul

Supliment: 50 scheme electronice si montaje practice

Comutarea sursei de semnal pentru un preamplificator de audiofrecventa creeaza probleme, pentru ca semnalul disponibil este mic si impedantele de intrare cu care se lucreaza sunt, de obicei, mari. Din aceste motive, realizarea conexiunilor la comutatoarele de pe panoul frontal este o chestiune delicata. O solutie o poate constitui folosirea portilor de transfer comandate in curent continuu.

Comutatorul din figuri permite transmiterea unui semnal de maximum 10Vvv, fiind prevazut cu butoane separate de comanda ON (“pornit”: S1) si OFF(“oprit”: S2). Comutatorul propriu-zis este poarta de transmisie G2, comandata de latch-ul construit cu poarta de transfer G1. Cind se actioneaza butonul S1, in punctul A se aduce o tensiune suficient de mare ca si se deschida portile G1 si G2.

Cind se apasa butonul S2, ambele porli se blocheaza. Latch-ul construit cu Gl memoreaza starea 0 de pe intrarea sa de comanda. La o actionare simultana, comanda de blocare are prioritate. Condensatorul C2 elimina tranzitiile parazite de la comutari.

Atat intrarea cat si iesirea portii G2 sunt polarizate la jumatate din tensiunea de alimentare pentru a permite excursia maxima de semnal fara distorsiuni.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top