Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Robot electronic

 

Este conceput din 4 circuite distincte, fiecare din acestea lucrind independent.

1. Ansamblul de deplasare este format dintr-un motoras alimentat de la o sursa de curent continuu de 4,5 V (3 baterii R20 de 1,5 V) si un comutator capabil sa schimbe polaritatea sursei, in felul acesta schimbind sensul de deplasare al robotului.
2. Circuitul de semnalizare piept este format dintr-un circuit basculant astabil. Tranzistorii folositi sint de tipul EFT 322. in colectorul tranzistorului T2 este introdus un releu capabil sa alimenteze alternativ doua grupe de cite 3 becuri de 6,3 V. Sursa de alimentare este constituita din 6 baterii de 1,5 V (de preferat R20).
3. Circuitul de semnalizare cap — este format din doua circuite basculante astabile. Primul circuit este format din tranzistorii T3 si T4 in colectoarele carora au fost introduse alte doua beculete de 6,3 V. Al doilea circuit este format din tranzistorii T5 si T6. in colectorul lui T5 este intercalat un beculet de 6,3 V. Bateriile folosite sint de tipul R20.
4. Sesizorul de lumina este constituit dintr-un sezizor optic (o fotorezistenta montata in baza tranzistorului tctc 1 si releu montat in colectorul tranzistorului mt 2). Cind fotorezistenta polarizeaza baza tranzistorului tui 1, releul este declansat alimentind circuitul basculant format din tranzistoarele T9 si ti0 de tipul EFT 323. Semnalul este preluat printr-un cond. ELKO 1100 MF de un amplificator de joasa frecventa format din perechea complementara ti3, ti4 (EFT 323, EFT 373) si preamplificatorul cu tranzistorii Tll, ti2 (EFT 353).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top