Articole electronica, kituri, scheme
Amplificator

Amplificator de 25 W

 

Articol publicat in suplimentul Electronistul

Supliment: 50 scheme electronice si montaje practice

Un amplificator de putere interesant se va descrie in cele ce urmeaza. Poate furniza o putere de 25W pe o sarcina de 8Ω daca alimentarea se realizeaza de la o sursa dubla de ±25Vcc.

La intrare s-a prevazut un amplificator operational tip 741 prin intermediul caruia se comanda dubletii finali. Alimentarea circuitului integrat se realizeaza prin intermediul a doua tranzistoare (T1 si T2) montate ca repetoare pe emitor. In acest fel se limiteaza tensiunea la valoarea de ±15V datorita stabilizatoarelor parametrice realizate cu R5D1 si R7D8.

Schema prezinta doua cai de reactie negative, prin intermediul rezistoarelor R10 si R3. Amplificarea globala a montajului este de 20dB, fiind data in principal de raportul R3/R1.Pentru imbunatatirea raspunsului la salturile tranzitorii si a maririi stabilitatii s-a prevazut celula R16C3 in paralel cu difuzorul.

La punerea in functiune se va avea grija de polarizarea in repaus a tranzistoarelor finale. Daca curentul de repaus depaseste 30mA se va schimba cate un grup antiparalel din diodele D2 … D5 prin sortare, astfel incat caderea de tensiune sa vina mai mica.


Articole din aceasi publicatie

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
back to top